Kávézóban ülő lány, aki figyelmen kívül próbálja hagyni a társaságát kereső fiút

3 dolog, amit érdemes átgondolni, mielőtt barátkozni kezdenél az exeddel

Az exszel való barátkozás nagy érzelmi hullámvasút lehet. Mikor működhet a dolog?

Bár az exünkkel való kapcsolatunk véget ért, a kényelem valószínűleg még mindig megvan. Nagyon sok időt töltöttünk együtt, megismertük egymás dolgait, és kialakult köztünk a kémia. Nehéz utána teljesen elvágni minden szálat.

Sokan bíznak abban, hogy az exükkel való barátság enyhíti a szakítás fájdalmát. Bár a plátói kapcsolat remek módnak tűnik arra, hogy az exet az életünkben tartsuk anélkül, hogy intim kapcsolat lenne köztük, számos kihívást jelentő helyzethez vezethet.

Íme három dolog, amit érdemes megkérdezni magunktól, mielőtt úgy döntünk, hogy barátok maradunk egy korábbi szerelmünkkel.

1. Mit értékelünk az exünkkel való barátságunkban?

Egy, a Personal Relationships című szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az emberek négy okból döntenek úgy, hogy barátok maradnak az exükkel:

 • Biztonság
 • Praktikusság
 • Udvariasság
 • Megoldatlan romantikus vágyak

A kutatás szerint a biztonság és a praktikusság miatt az exszel való barátkozás nagyobb valószínűséggel jár pozitív eredménnyel.

Ha valakit közelről ismerünk, megbízunk benne, és számítunk rá az érzelmi támogatásban és segítségben. Azok a barátságok, amelyek abból a hajlandóságból születnek, hogy a felek a nehéz időkben is ott legyenek egymás mellett, őszinték. Ha ez a helyzet köztünk és az ex között, akkor nem valószínű, hogy a barátságunk bajba sodorja.

Hasonlóképpen, ha közös gyermekünk van, vagy ugyanazon a munkahelyen dolgozunk, a barátság alapja a gyakorlati szükséglet, hogy kijöjjünk egymással. Az ilyen barátságok is kifizetődőek lehetnek, és megkönnyíthetik az életet. Másrészt, ha csak azért barátkozunk az exünkkel, mert ez fenntartja köztünk az udvariasságot, vagy mert egyikünk megoldatlan romantikus vágyakat táplál a másik iránt, a barátság homályossá válhat.

Az udvariasságon alapuló barátságok valószínűleg nem tartanak olyan sokáig, a megoldatlan romantikus vágyakból fakadó barátságok pedig szívfájdalomhoz és féltékenységhez vezethetnek. Legyünk tehát őszinték magunkhoz: Miért akarjuk, hogy az exünk az életünkben legyen?

2. Mennyi idő telt el a szakítás óta?

Egy szakítás után fontos, hogy egy kis időt szánjunk az exünkre, hogy lezárhassuk a dolgokat. Ilyenkor tegyünk fel magunknak olyan kérdéseket, mint például:

 • Mi volt valójában a baj?
 • Mit tanulhatok ebből a kapcsolatból, hogy emberként fejlődhessek?
 • Az exem felelős azért, ahogy most érzem magam?
 • Vannak-e olyan jelek, amelyekre a jövőben figyelnem kell?

Ha az exünkkel a szakítás pillanatától kezdve közeli barátok maradunk, akadályozni fogjuk a szakítás lezárásának és a gyógyulásnak a folyamatát. Bár megnyugtató lehet, hogy úgy érezzük, nem veszítettük el teljesen, ez egy veszélyesen könnyű módja annak, hogy újra és újra ugyanazokba a mintákba essünk az exünkkel való kapcsolatban, aki esetleg szintén vigaszt és megerősítést keres tőlünk. A romantikus és a plátói kapcsolat közötti határvonalat nagyon nehéz észrevenni, amikor a szakítás még frissen él a fejünkben.

A Family Relations című szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint a se veled, se nélküled kapcsolatok rendkívül stresszesek, és olyan komoly problémákhoz vezethetnek, mint a depresszió és a szorongás. Adjunk magunknak időt a gyógyulásra, mielőtt fontolóra vennénk, hogy barátkozzunk egy exünkkel. Semmi önzőség nincs abban, ha egy szakítás után kedvesek akarunk lenni magunkhoz.

3. Mit fog jelenteni ez a barátság a jövőbeli romantikus kapcsolatainkra nézve?

Tisztázzuk: Az illető nem véletlenül az exünk.

A szakítás egyértelmű jele annak, hogy a kapcsolatunk nem úgy alakult, ahogyan reméltük. Mindent beleadtunk, de aztán visszaléptünk a döntésünktől, hogy egy pár legyünk. Ez nem jelenti azt, hogy mostantól örökre szinglik leszünk. Még mindig fogunk új emberekkel találkozni és új kapcsolatokat kialakítani. Az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy elkezdjünk randizni valaki újjal, és azt találjuk, hogy az exünk folyamatosan hívogat vagy üzenetekkel bombáz, amikor a párunkkal vagyunk.

Ha rendszeresen találkozunk vagy beszélünk az exünkkel, az azt jelezheti az új partnerünkek, hogy még nem vagyunk túl rajta, vagy egy régi kapcsolatból származó terhet cipelünk magunkkal, amivel nem biztos, hogy foglalkozni akarunk. Még ha az új személyt nem is taszítja el ez a barátság, tartozunk neki annyival, hogy őszinték legyünk az új kapcsolatban.

Kérdezzük meg magunktól, hogyan látjuk ezeket a forgatókönyveket lejátszódni:

 • Hogyan fog valószínűleg reagálni az exünk az új partnerünkre?
 • Hogyan fogunk reagálni az új partnerünknek az exünkkel kapcsolatos kérdéseire?
 • Mennyire lesz kényelmes számunkra bemutatni az exünket az új partnerünknek?
 • Hogyan fogjuk érezni magunkat, ha beszélünk az exünknek az új partnerünkről?
Ha ezek a kérdések nem okoznak kellemetlen érzéseket, akkor talán képesek leszünk fenntartani a barátságot az exünkkel anélkül, hogy ez kihatással lenne a jövőbeli kapcsolatainkra.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock