Mobilozó lány a kanapén

Ezért erősebb a vágy karácsonykor, hogy üzenj az exednek

Az ünnepek beköszöntével sokan erős késztetést éreznek arra, hogy kapcsolatba lépjenek az exükkel. Miért van ez, és miért olyan veszélyes ötlet ez általában?


A karácsony az évnek azon időszaka, amikor sokan nosztalgikus hangulatba kerülünk. Hogy ez azt jelenti, hogy felidézzük a gyermekkori karácsonyokat, vagy a közelmúltra gondolunk, az személyenként változó.

Hope Flynn, a nők mindennapi problémáival foglalkozó FeedMeFemale podcast alapítója és az iPlaySafe tartalomvezetője a brit Glamour magazinnak elmondta, hogy a karácsonyhoz kapcsolódó nosztalgia és szentimentális érzések arra késztetnek minket, hogy elkezdjünk gondolkodni a múltbeli kapcsolatainkon és az együttlét érzésén, valamint az egykor közös emlékeinken.

„Az év vége felé a legtöbben elkezdünk elmélkedni a múlton, és talán olyan területeken, ahol még mindig lezárást keresünk. Tehát, ha nem a legjobb módon fejezted be a dolgokat az exeddel, akkor talán a karácsony a jóakarat időszaka, és potenciálisan jó alkalom arra, hogy elnyerd a szükséges lezárást”

– fogalmazott.

Flynn szerint a másik ok az ünnepek alatt elfogyasztott, sokszor nagyobb mennyiségű alkohol, melynek hatására elveszíthetjük a gátlásainkat, és a vélt önbizalmunknak megfelelő önbizalmat adhat ahhoz, hogy elküldjünk egy sms-t az exünknek.

Ha tehetjük, azt tanácsolom, hogy próbáljunk meg várni másnap reggelig az sms elküldésével. Ha késztetést érzel rá, próbáld meg leírni a vázlatok között vagy magadnak szóló üzenetként, és másnap reggel nézd át újra. Lehet, hogy másnapra teljesen megváltozik a véleményed.

A részegen üzenetküldés gyakran nem a legjobb ötlet.

Egyrészt, ha mi vetettünk véget a dolognak, nem biztos, hogy tisztességes a másik féllel szemben, ha keressük őt, mivel hamis reményt kelthetünk benne, ha még mindig érez irántunk valamit, és még magunkban is hamis reményt keltünk, ha szeretnénk újraéleszteni a dolgokat. Flynn azt tanácsolja, hogy mindig gondoljuk végig, mi a kapcsolatfelvétel valódi célja.

„Az üzeneted kilnyithat egy fiókot, és régi érzelmeket hozhat felszínre. Vagy, ha te vagy az exed éppen a továbblépés vagy a szakításból való gyógyulás folyamatában vagytok, akkor az SMS elküldése megnehezítheti a gyógyulási folyamatot, és újra feltépheti a régi sebeket”

– tette hozzá Flynn.

Mielőtt üzenetet küldenénk az exünknek, érdemes először feltenni magunknak az alábbi öt kérdést:

  1. Valóban vágyunk arra, hogy újraélesszük ezt a kapcsolatot, vagy csak a nosztalgia hozza vissza a régi szép idők emlékeit?
  2. Vajon egészséges döntés-e számunkra felkeresni az exünket, vagy olyan régi sebeket nyit fel, amelyek hatással lesznek a jelenlegi érzelmi jóllétünkre?
  3. Magányosnak érezzük magunkat? Ha igen, próbáljuk meg először családtagokkal és barátokkal körülvenni magunkat, és ezután gondolkodjunk el újra a kapcsolatfelvétel gondolatán, és nézzük meg, ugyanannyira erős-e a vágy, hogy elküldjük az üzenetet az exünknek.
  4. Barátságra, lezárásra vágyunk, vagy romantikus értelemben szeretnénk felvenni a kapcsolatot? Ha megértjük, hogy mi motiválja a döntésünket, az irányítani fogja a tettünket.
  5. Továbblépett már az exünk? Figyelembe kell vennünk, hogy a másik esetleg nem osztja ugyanazokat az érzéseket, mint mi, vagy esetleg új kapcsolata van már. Tiszteletben kell tartanunk a határokat, és szem előtt tartani a lehetséges következményeket, ha felkeressük az exet.

Nyitókép: Shutterstock