Egy kőzetbolygóról készített illusztráció

Egy ritka Föld-méretű exobolygót találtak egy lakható zónában​

A NASA TESS nevű műholdja arra van programozva, hogy különböző csillagok fényét figyelve exobolygókat találjon. Most sikeresen azonosított egyet, ami a csillaga lakhatósági zónáján belül kering, méreteit tekintve pedig sok hasonlóságot mutat a Földdel.


A TESS és a hasonló megfigyelőrendszerek több ezer csillag fényét vizsgálják folyamatosan. Elsődlegesen az olyan apró kihagyásokat keresik, melyeket egy bolygó okozhat, miközben elhalad a fő csillaga előtt. Amennyiben ez a folyamat rendszeresen megtörténik, akkor a szakértők nagy valószínűséggel megkezdhetik a feltételezett planéta részletesebb megfigyeléseit.

Ezen az úton azonosították most a TOI 700 e kódot viselő exobolygót is, mely a TOI 700 csillag körül kering. Ez a rendszer az Aranyhal csillagképben helyezkedik el, a központi csillaga pedig kicsi és hűvös, illetve azt is érdemes megjegyezni, hogy nagyjából 100 fényévre található tőlünk.

A TOI 700 e az eddigi kutatások alapján nagyjából 95 százalékban akkora, mint a Föld, összetételét tekintve pedig kőzetbolygónak lehet mondani. Szakértők feltételezései alapján a történelme során voltak olyan időszakok, amikor biztosan volt rajta folyékony formában megmaradt víz. Vele szemben egy szomszédos bolygóján — TOI 700 d — valószínűleg most is van.

„Ez egyike annak a kevés rendszernek, amelyben több, kis, lakhatósági zónás bolygó található, amiről tudunk. Ez teszi a TOI 700 rendszert izgalmassá a további nyomon követés szempontjából. Az e bolygó körülbelül 10 százalékkal kisebb, mint a d bolygó, így a rendszer azt is mutatja, hogy a további TESS-megfigyelések hogyan segítenek egyre kisebb és kisebb világok megtalálásában"

— mondta Emily Gilbert, bolygókutató.

Egy csillag lakhatósági zónájának azt a területet nevezzük, ami éppen eléggé meleg ahhoz, hogy a víz folyékony formában maradjon meg, de ne is párologjon el a forróságtól. Amennyiben egy bolygó ilyen környezetben kering, akkor jó eséllyel alkalmas lehet az élet fenntartására. A TOI 700 nem olyan forró, mint a mi Napunk, így a körülötte lévő bolygóknak sokkal közelebb kell lenniük hozzá.

Egy kis videós ismertető az exobolygókról: 

A TOI 700 e 28 nap alatt teszi meg a pályáját. Ben Hord asztrofizikus így nyilatkozott a bolygó felfedezéséről:

„Ha a csillag egy kicsit közelebb van, vagy a bolygó egy kicsit nagyobb, talán már a TESS első évének adatai alapján felismerhettük volna a TOI 700 e-t. De a jel olyan gyenge volt, hogy az azonosításához szükségünk volt a tranzitmegfigyelések további egy évére."

Ami viszont aggodalomra adhat okot a bolygók környezetével kapcsolatban, hogy a csillagkutatók meglátásai alapján mindkét planétának csupán az egyik felét éri folyamatosan a fő csillag fénye. Az, hogy a bolygó egyik oldala állandóan a fényben sül, csökkenti az összetett élet zökkenőmentes elindulásának valószínűségét.

Ha ezek a bolygók mégsem alkalmasak az élet fenntartására, akkor is egy pontosabb képet adhatnak a csillagrendszerek fejlődéséről és pusztulásáról. Ezeknek az ismereteknek hála közelebb juthatunk a fő célhoz, mégpedig egy élhető planéta megtalálásához.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert