Koppenhága

Ez a világ 5 legbiztonságosabb városa, ahova érdemes a járvány idején utazni

A világ városainak újra kellett gondolniuk a biztonságot a koronavírus-járvány miatt – itt vannak azok, amelyeknek a legjobban sikerült.


A modern emlékezetben semmi sem változtatta meg annyira az egyes városok életét, mint a pandémia. Az irodák bezárásától a maszkviselési kötelezettségen át az éttermek korlátozásáig a világjárvány elleni óvintézkedések megváltoztatták a városok tájképét szerte a világon, valószínűleg hosszú távon.

Amikor az 1900-as évek elején kitört a spanyolnátha, az emberek mindössze 14 százaléka élt a városokban, mára azonban ez az arány 57 százalékra emelkedett az ENSZ Népesedési Osztályának becslései szerint. Ennek eredményeként a városoknak még éberebbé kellett válniuk az egészségvédelem és az általános biztonság tekintetében, hogy jobban megvédjék lakosságukat.

Annak tisztázása érdekében, hogy milyen változások vezettek a nagyobb biztonsághoz, az Economist Intelligence Unit nemrégiben közzétette a 2021-es Biztonságos Városok Indexét, amely 60 várost rangsorol az infrastruktúra, a digitális élet, a személyes biztonság, a környezeti tényezők és természetesen az egészségügy 76 biztonsági mutatója alapján – a világjárványra való felkészültséget és a Covid-19 halálozást is beleértve ebben az évben.

A mutató élén állók – köztük Koppenhága, Torontó, Szingapúr, Sydney és Tokió – mind rendelkeztek olyan tényezőkkel, amelyek azt mutatják, hogyan korrelál az általános biztonság a társadalmi kohézió, a teljes népességfogyás és a társadalmi bizalom erős érzésével, írja a BBC.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan tették biztonságosabbá, befogadóbbá és ellenállóbbá ezeket a városokat a világjárvány által előidézett változások.

Koppenhága

Koppenh\u00e1ga

Fotó: Unsplash / Nick Karvounis

Az lista élén álló város különösen jól szerepelt az index új környezetbiztonsági pillérének köszönhetően, amely a fenntarthatóságot (beleértve a megújuló energiaforrások ösztönzését), a levegő minőségét, a hulladékgazdálkodást és a városi erdősültséget méri. Ez utóbbi abszolút hatással volt arra, hogy a város és lakói mennyire tudtak megbirkózni a 2021 szeptemberétől teljesen feloldott pandémiás korlátozásokkal.

„A parkok és a zöldterületek, valamint a vízi utak rendkívül népszerűek voltak a világjárvány idején. A koppenhágaiak sétáltak, elvitelre vásároltak, és élvezték a város számos lélegzetelállító terét"

– mondta Asbjørn Overgaard, a Copenhagen Capacity vezérigazgatója.

Az ország közösségi szelleme, amelyet legjobban a dán samfundssind szó foglal magában, lehetővé teszi, hogy az ország polgárai együttműködjenek és bízzanak egymásban – beleértve a kormánytisztviselőket is – a biztonságosabb életkörnyezet megteremtésében. A Safe Cities Index magas korrelációt talált a korrupció ellenőrzése és a biztonságosabb városok között, így nem meglepő, hogy Dánia a világ legkevésbé korrupt országai közé sorolt polgárai számára lehetővé tette, hogy a világjárvány során megbízzanak intézményeiben és egymásban.

Koppenhága egy hatalmas Covid-tesztelési programot is végrehajtott, amely továbbra is ingyenes mindenki számára, beleértve a turistákat is. Az összegyűjtött adatok lehetővé teszik a járványok részletes nyomon követését, ezen túlmenően a város szennyvízvizsgálatokat fog végrehajtani a járványok korai észlelése érdekében.

Torontó

Toront\u00f3

Fotó: Unsplash /Smit Shah

Kanada legnagyobb városa szorosan a második helyen végzett az indexben az általános biztonságot tekintve, erős pontszámokkal az infrastruktúra és a környezetbiztonság terén. A lakosok által méltatott, befogadó kultúra nagyra értékeli a közösségek közötti célzott kommunikációt, különösen az oltások tudatosítása és elfogadása terén.

Torontó számos közösség-specifikus oltási programot kezdeményezett a város biztonságosabbá tétele érdekében. Ilyen például a The Homebound Sprint Vaccination terv, amely azon dolgozott, hogy beadják az első adagokat azoknak a lakosoknak, akik nem tudták elhagyni otthonukat, valamint a Black Scientists Task Force on Vaccine Equity (fekete tudósok munkacsoport a vakcina méltányosságáról) már az oltási erőfeszítések korai szakaszában megalakult, hogy biztosítsa az oltás méltányosság alapú megközelítését.

A helyiek is biztonságban érzik magukat a város multikulturalizmusának hosszú története miatt.

„Torontóban normális dolog Kanadán kívül születni. Azt tapasztaltam, hogy a különböző etnikai és kulturális csoportok ténylegesen érintkeznek egymással. Toronto egy rendkívül nyitott város, ahol biztonságban érezheti magát annak, aki vagy"

– mondja Filipe Vernaza, aki 1998 óta él a városban.

Szingapúr

Szingap\u00far

Fotó: Unsplash / Arul Kumaran

A digitális biztonság, az egészségbiztonság és az infrastruktúra biztonsága terén a második helyen álló Szingapúr ezeket az erősségeket használta fel, hogy gyorsan fel tudja venni a tempót a világjárvány korai napjaiban, és gyorsan kiépítse a digitális megfigyelést és az érintkezések nyomon követését. Az ország a világ egyik legmagasabb, 80 százalékos átoltottsági arányával büszkélkedhet, de továbbra is szigorú megfigyelést és kontaktkövetést igényel az új változatok megjelenése miatt.

Mielőtt beléphetnének az épületekbe vagy helyiségekbe, minden lakónak be kell szkennelnie az úgynevezett TraceTogether tokenjét vagy telefonos alkalmazását a SafeEntry bejelentkezéshez (az utazóknak telepíteniük kell a TraceTogether tokent vagy bérelniük kell egy telefont, mielőtt bejutnának az országba). Ez lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy gyorsan felderítsék azokat az egyéneket, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttekkel, és így karanténba lehet őket helyezni a vírusátviteli kapcsolat megfékezésére vagy megszakítására.

Emellett az otthoni munkavégzés a legtöbb munkahelyen irányadóvá vált az interakciók csökkentése érdekében, míg a turisztikai látványosságokba és bevásárlóközpontokba korlátozott számban léphetnek be az emberek, hogy a lakosság betartsa az egészségügyi előírásokat, az ezeket megszegő személyeket pedig komoly pénzbírsággal sújtják.

Sydney

Sydney

Fotó: Unsplash / Dan Freeman

Ausztrália legnagyobb városa összességében az ötödik helyet szerezte meg az indexben, és az első 10-ben végzett az egészségbiztonság tekintetében. Ausztrália volt az egyik első ország, amely teljesen lezárta határait a járvány idején, és szigorú korlátozásokat tartott fenn a növekvő esetek miatt. Ennek meg is lett a pozitív hatása, az egy főre jutó Covid-halálozási arány továbbra is az egyik legalacsonyabb itt a világon. Mivel Új-Dél-Walesben az oltások aránya eléri a 70 százalékot, a korlátozások nagy része várhatóan feloldódik, és novemberben megnyílnak a nemzetközi határok.

A járvány elleni védelem mellett a lakosok már régóta erős biztonságérzetet éreznek Sydney utcáin.

Valóban soha nem éreztem magam olyan biztonságban egy országban sem, mint Sydneyben. Egyedül utazó nőként utaztam Sydney-ben, és soha nem éreztem úgy, hogy veszélyben lennék"

– mondja Chloe Scorgie, a Passport Down Under ausztrál utazási oldal alapítója, aki először 2018-ban költözött Sydney-be.

A város a digitális biztonság terén is az első helyen áll, amely magában foglalja a város adatvédelmi szabályzatát, a kiberbiztonsági védelmet és fenyegetéseket, valamint az átfogó intelligens várostervet. Ezt az erőfeszítést Sydney részben a Smart City stratégiai keretrendszerével vezette be, amely felvázol néhány olyan újítást, mint hogy hogyan lehetne intelligens érzékelőket elhelyezni a szeméttárolókban, utcai lámpákban és padokban, hogy információkat gyűjtsenek az általános használatról, a közlekedési áramlásokról és a gyalogosok tevékenységéről.

Tokió

Toki\u00f3

Fotó: Unsplash / Erik Eastman

Japán fővárosa az ötödik helyen végzett a teljes indexben, és az egészségbiztonsági index legtetején, amely olyan tényezőket mér, mint az egyetemes egészségügyi ellátás, a világjárványra való felkészültség, a várható élettartam, a mentális egészség és a Covid-19 mortalitás.

Bár az olimpia idején megugrott az esetek száma, az arányok drámaian csökkentek, mivel a védőoltások a lakosság közel 60 százalékát elérték. A pozitív hírek fényében Japán bejelentette a szövetségi szükségállapot megszűnését és a korlátozások fokozatos feloldását 2021. szeptember végétől. Ehelyett az ország azt tervezi, hogy ösztönözni fogja az vakcina útlevél használatát egészségügyi intézményekbe és nagy rendezvényekre való belépéshez, sőt arra is ösztönzi a vállalkozásokat, hogy kedvezményeket vagy kuponokat kínáljanak az útlevéllel rendelkezőknek.

Nyitókép: Unsplash / Rasmus Smedstrup Mortensen