ezüst gyűrű tisztítása

Így tisztítsd meg az ezüst ékszereidet, hogy azok újnak tűnjenek

Az ezüst ékszerek mindig divatosak és elég sokoldalúak ahhoz, hogy bátran használd őket. De persze bárki, aki birtokolt már ezüst darabot, elmondhatja, hogy a nemesfém idővel mattabb lesz, és igényel némi extra gondoskodást, hogy megőrizze fényét. Szerencsére a megfelelő know-how-val nem túl bonyolult az ezüst darabok karbantartása.


Két szakértő osztott meg mindent, amit tudnod kell arról, hogyan tisztítsd profi módon az ezüst ékszereket, valamint néhány tippet is adott a mattulás megelőzésére.

​Az ezüst különböző típusai

Finom ezüst: A legtisztább ezüstöt 99,99 százalékos tisztaságú „finom" vagy „tiszta ezüst" néven ismerjük. Mivel azonban a tiszta ezüst általában túl puha/nem eléggé formálható ahhoz, hogy ékszerré váljon, gyakran ötvözik (azaz összekeverik) rézzel. Így jön létre a sterling ezüst, amelynek 92,5 százaléka tiszta ezüst és 7,5 százaléka réz.

Sterling ezüst: A sterling ezüst is 92,5 százalék tiszta ezüstből és 7,5 százalék rézből áll. Ez az ezüst legelterjedtebb, kiváló minőségű formája – és a réz hozzáadása elég keménnyé és formálhatóvá teszi ahhoz, hogy nyakláncokat, gyűrűket, karkötőket és fülbevalókat készítsenek belőle. Minden sterling ezüst darabot .925-ös jelzéssel vagy „sterling" rövidítéssel jelölnek, így tudod eldönteni, hogy valami valódi-e.

r\u00e9gebbi ez\u00fcst \u00e9kszerek

Fotó: Shutterstock

Ezüstözött ékszerek: Végül, vannak ezüstözött ékszerek, amelyek alacsonyabb minőségű ezüstnek számítanak (és ezért sokkal olcsóbbak, mint a sterling). Az ezüstözött ékszereket alkotó fém valójában nem ezüst, hanem egy másik fém, amelyet aztán egy vékony ezüstlemezzel borítanak be. A felhasznált fém típusától függően ezek a darabok elég tartósak lehetnek. De mivel ez csak egy bevonat, az ezüstözött ékszerek könnyen megtörhetnek.

Hogyan kell tisztítani az ezüst ékszereket?

Megjegyzés: Az alábbi módszer mind a sterling ezüst, mind az ezüstözött ékszerek esetében működik.

​HOZZÁVALÓK

  • 1 csésze forró víz
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál fehér só
  • ½ csésze fehér ecet
  • 1 lap alufólia, fényes oldallal felfelé
  • 1 levesestál
  • 1 polírozó kendő (használhatsz mikroszálas kendőt is).

​LÉPÉSEK

@cleanthatup I can’t believe thsi worked! Thanks to @hartboytray for sharing this tip. #cleantok #cleaninghacks #jewelrycleaning #howto #cleanthatup #cleaningtiktok ♬ Morning with U - Tollan Kim

Készítsd elő a tálat fóliával, sóval és szódabikarbónával: Forrald fel a vizet. Amíg forr, fogj egy darab alufóliát, és fedd le a tál alját úgy, hogy a fólia fényes oldalával felfelé nézzen. Miután a fólia laposan a tál aljára került, add hozzá a sót és a szódabikarbónát.

Add hozzá a forró vizet, az ecetet és az ezüstöt: Miután a fólia és a száraz hozzávalók összeálltak, öntsd a tálba a forró vizet, majd azonnal utána az ecetet. Már csak az ezüst hozzáadása van hátra. Ügyelj arra, hogy minden egyes darab valóban érintse az alufóliát. Ez a recept legfontosabb része.

Várj öt percet: A kémiai reakció minden munkát elvégez helyetted. Ha szeretnéd, megfordíthatod őket salátacsipesszel, csak azért, hogy mindkét oldaluk érintkezésbe kerüljön az alufóliával.

Távolítsd el az ezüstöt és fényezd ki: Öt perc elteltével vedd ki az ezüstöt a tálból, és a felesleget távolítsd el a mikroszálas kendővel. Az ékszereidnek úgy kell kinézniük, mintha újak lennének, anélkül, hogy további tisztítási lépésekre lenne szükség.

Forrás: PureWow

Nyitókép: Shutterstock