Egy ember régi képeket néz egy albumban

Egy tanulmány bebizonyította, hogy a nosztalgia csökkenti a fájdalomérzetet

Az emlékek felelevenítése rengeteg érzelmet idézhet elő, köztük boldogságot, szomorúságot és izgatottságot is, viszont létezhet egy olyan hatása, melyről nagyon kevesen tudnak: a fájdalomcsillapítás.


A kutatás nem egy új ötlet alapján indult, hiszen már hosszú ideje vizsgálják az emlékek felidézésének ezt a nem mindennapi hatását, az azonban rejtve maradt idáig, hogy az agy hogyan idézi ezt elő. Egy kutatócsoport ennek megértéséhez 34 önkéntes segítségével végzett kísérleteket.

Az alanyok agyi aktivitását fMRI-szkennerrel figyelték, miközben régi, nosztalgikus fotókat mutattak nekik. A képek között szerepeltek olyanok is, melyek a mindennapi életre vonatkoztak, ezek nem váltottak ki sem boldog, sem szomorú emlékeket, így kontrollként szolgáltak a kísérletben. Mindeközben egy hőérzet után jelentkező fájdalmat generáltak az emberek alkarján.

A kellemetlen érzést úgy tűnt, hogy a nosztalgikus képek enyhítették az alanyoknál, ugyanis sokkal kissebb fájdalomról számoltak be azoknál a szakaszoknál. Ez a hatás akkor volt a legnyilvánvalóbb, amikor a hőstimuláló készüléket a legalacsonyabb fájdalomszintre állították, magasabb fokozaton viszont megszűnt ez a képesség.

Egy emberi agy

Fotó: Unsplash/Milad Fakurian

Szakértők szerint ez azért történt így, mert a súlyos fájdalom több kognitív erőforrást igényel, csökkentve ezzel a nosztalgia fájdalomcsillapító hatását.

„Minél nosztalgikusabbnak érezték magukat a résztvevők, annál kevesebb fájdalmat érzékeltek"

— olvashatjuk a ScienceAlert írásában.

Az fMRI-adatok arról számolnak be, hogy a nosztalgikus képek nagyobb agyi aktivitást váltottak ki az oldalsó nyakszirtkéregben. A talamusz agyi régió fontos szerepet tölt be az „információátvitel, az integráció és a fájdalommoduláció szempontjából”, így az adatok szerint lehetséges, hogy a nosztalgia a fájdalmas behatások során a talamusz aktivitásának erősítésével csillapíthatja a kellemetlen érzéseket. A tanulmány tapasztalatait új, nem gyógyszeres alapú fájdalomcsillapító terápia kidolgozásához tervezik használni.


Nyitókép: Unsplash/Laura Fuhrman