egy nő és egy férfi szoronganak a repülőn

Félsz a repüléstől? Ez az egyszerű trükk segít oldani a szorongást

Egyeseknél már a repülőgépre való felszállás gondolata is szorongást okozhat. Elhatalmasodik rajtuk az irányíthatatlanság érzése, és képtelenek lenyugtatni az idegeiket. Szerencsére egy veterán pilóta most megosztotta a legjobb stratégiát, amivel leküzdhetjük a félelmeinket.


Tom Bunn az alábbiakat nyilatkozta:

Azt fogod tapasztalni, hogy a legtöbb embernek, akinek gondjai vannak a repüléssel, gondja van valamilyen más hasonló, kontroll nélküli helyzettel is (például liftben, hídon, alagútban, magas helyeken és MRI-n). Ez azt mutatja, hogy nem csak a repülőgép biztonságának kérdéséről van szó, hanem az érzelmi biztonságról is.

Azt javasolja a szorongó utasoknak, hogy felszállás előtt kérjenek gyors találkozót a pilótával, ahol megkérdezhetik a szakembereket a félelmeiket kiváltó dolgokról – többek között a turbulenciáról és arról, hogy mi történne a repülőgéppel, ha meghibásodik egy hajtómű.

Bunn szerint olyan ez, mint amikor műtét előtt találkozol az orvosoddal – sokkal inkább biztonságban fogod érezni magad utána. Mindössze annyit kell tenned, hogy korábban a beszállási területre sietsz, és tudatod a légiutas-kísérővel, hogy szorongó repülő vagy, és megkérdezed, van-e lehetőséged találkozni a pilótával.

Ez lehetőséget adhat az időjárási viszonyoktól rettegő utasoknak arra is, hogy megkérdezzék a pilótától, mekkora turbulenciára számíthatnak.

egy n\u0151 r\u00e9m\u00fclten \u00fcl a rep\u00fcl\u0151n

Fotó: Getty Images

De vannak más módszerek is arra, hogy enyhítsd az idegeidet a felszállás alatt. A szakemberek szerint végezd el ezt a könnyű gyakorlatot, amely csak néhány percet vesz igénybe. Az 5-4-3-2-1 gyakorlat például segít csökkenteni a stresszt.

Ahogy Bunn mondja:

Ez arra jó, hogy 90 másodpercig ne figyeljünk a dolgokra magunk körül. Így elégethetjük a stresszhormonokat, és újra nyugodt állapotba kerülhetünk.

Egy másik pilóta szerint a legjobb dolog, amit a szorongó repülők tehetnek az idegeik megnyugtatására, hogy listát készítenek mindazokról a dolgokról, amelyek miatt aggódnak.

Én azt javasolnám, hogy írj egy listát. Írj le mindent, ami miatt aggódsz, szorongsz vagy félsz, majd húzz ki mindent, amire nincs ráhatásod, és koncentrálj azokra a dolgokra, amikre van

− fejtette ki.


Forrás: Sun

Nyitókép: Getty Images