kávéőrlő és kávébabok

Ez az egyszerű trükk a még finomabb kávé titka a tudósok szerint

Kávé-őrültek, figyelem! Végre a tudomány is mellétek állt.


Egy új tanulmány szerint, ha a kávébabokhoz egy kis vizet adunk a darálás előtt, az előnyösebb módja a kávéfőzésnek − jelentette szerdán a Washington Post. A nedvesség hozzáadása ugyanis csökkenti a statikus elektromosság felhalmozódását, így a folyamat tisztábbá válik, és erősebb, egyenletesebb őrleményt eredményez.

Az ötlet, hogy a kávézaccban valamiféle elektromos felhalmozódás keletkezik, elég régi megfigyelés. Ha még sosem láttál ipari méretű pörkölőüzemet: a kávézacc felrepül és mindenhova beleragad

− mondta William Ristenpart, a UC Davis Coffee Center alapító igazgatója.

A kutatás, amely az Oregoni Egyetem vegyészeinek és vulkanológusainak együttműködésével készült, a Matter című folyóiratban jelent meg. Ezek a csoportok talán valószínűtlen párosnak tűnhetnek a kávé tanulmányozásához, de valójában ugyanaz az alapelv érdekli őket − hogyan nyernek elektromos töltést az apró részecskék a súrlódás és a törések révén. Erre pedig − találó módon − egy csésze kávé mellett jöttek rá.

k\u00e1v\u00e9t csin\u00e1l egy n\u0151i k\u00e9z

Fotó: Getty Images

Christopher Hendon, az Oregoni Egyetem kávékémikusa és a tanulmány egyik vezetője rendszeresen tart kávéórákat a laboratóriumában. A vulkanológus Josh Méndez Harper alkalmi kávézóként szokott részt venni, és egy nap meghallotta, hogy Hendon és a többi résztvevő arról beszélget, hogyan épül fel az elektromosság az őrlés során. Egyből kapcsolt, hogy ez hasonló ahhoz, amit ő is tanulmányozott a vulkáni hamuval kapcsolatban. Méndez Harper, Hendon és a csapat többi tagja úgy döntött, hogy a vulkánok tanulmányozására használt technológiát a kávéra is alkalmazzák.

Azt találták, hogy a nedvesség megváltoztatja a kávézaccon lévő töltés mennyiségét. A világosabb pörkölésű kávék, amelyeknek több a belső nedvességtartalmuk, kevesebb statikus töltést nyernek az őrlés során, mint a sötétebb pörkölésűek, amelyek szárazabbak. A hatás semlegesítése érdekében elég egy kis vizet spriccelni a kávébabokra, és máris működik.

Ha egész kávébabos kávét őrölünk, akkor egy kis víz hozzáadása az egész kávébabokhoz azt eredményezi, hogy a kávé jobban hozzáférhetővé válik, amikor lefőzzük. Azaz több kávét kapunk a kávéból

− mondta Hendon.

Ha egy kávéfőzés során a víz egyformán eljut az összes kávézacchoz, a csésze kávé körülbelül 10 százalékkal koncentráltabb lesz, mint egyébként lenne.

Több kávé és több íz? Melyik kávérajongó ne örülne ennek?

Forrás: Robb Report

Nyitókép: Getty Images