Színes orális fogamzásgátló tabletta

Megváltoztatja a viselkedést a fogamzásgátló tabletta?

Évtizedek óta szedik nők milliói, de vajon tényleg megváltoztatja a viselkedést a fogamzásgátló tabletta?


Az első hormonális fogamzásgátlót 1960-ban hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA). A hormonális fogamzásgátlók azóta a világ egyik leggyakrabban felírt gyógyszerévé váltak, világszerte több mint 100 millió ember használja őket naponta.

Ezek a gyógyszerek szintetikus hormonok véráramba juttatásával akadályozzák meg a terhességet. A szintetikus hormonok megakadályozzák, hogy a szervezet saját hormonjai stimulálják a peteérést, így nem szabadul fel petesejt, nem következhet be megtermékenyülés, és a terhesség is megelőzhető.

A kutatások kimutatták, hogy a természetben előforduló hormonok erősen befolyásolják az emberek és más állatok viselkedését. A szintetikus hormonok viselkedésre gyakorolt hatásairól azonban kevesebbet tudunk. A tabletta által befolyásolt hormonok némelyike összefügg a versengő viselkedéssel, derül ki a ScienceAlert cikkéből.

Hormonok és versengés

A versengés az élet része. Különböző erőforrásokért, például pénzért, táplálékért, társakért és szövetségesekért versengünk, hogy kielégítsük szükségleteinket, és javítsuk túlélési és boldogulási esélyeinket. Ezek az erőforrások lehetnek megfoghatatlan dolgok is, mint például a társadalmi státusz, amelyek közvetlenebb javakhoz biztosítanak számunkra hozzáférést. Egy magas státuszú egyénnek például jobb lehetőségei lehetnek az oktatásra és a munkavállalásra.

A hormonális fogamzásgátlók közvetlenül három olyan hormonra hatnak, amelyeket összefüggésbe hoztak a kompetitív viselkedéssel: a tesztoszteronra, a progeszteronra és az ösztrogén egy típusára, az ösztradiolra.

A hormonális fogamzásgátlók versenyzésre gyakorolt szerepének megértéséhez kutatók egy csoportja 46 tanulmányt tekintett át, összesen 16 290 résztvevővel. Ez volt az összes rendelkezésre álló közzétett kutatás, amely tartalmazta a versenyzés mérését.

Státusz és motiváció

Az áttekintés egyik megállapítása az volt, hogy a hormonális fogamzásgátlók hatással lehetnek a nők motivációjára és a magasabb státusz elérésére való képességére.

Egy tanulmány az alacsonyabb teljesítménymotiváció hatását mutatja, míg egy másik alacsonyabb teljesítményről számol be a kitartást igénylő feladatokban. Ez azért aggasztó, mert az emberek gyakran magasabb státuszt érnek el, ha készségeket vagy mesteri képességeket mutatnak be.

Párválasztás

A tabletta a párválasztási versenyre is hatással lehet. A legújabb kutatások szerint a természetes ciklusú nők a ciklus közepén szexuálisan kívánatosabbnak és vonzóbbnak érzik magukat, a hormonális fogamzásgátlót használók azonban nem. Ez arra utal, hogy a hormonális fogamzásgátlók csökkentik a termékenység által kiváltott vágyakozás érzésének növekedését, ami valószínűleg motiválja a szexuális viselkedést.

A kutatók nem találtak szilárd bizonyítékot arra, hogy a hormonális fogamzásgátlót használók különböznek a nem használóktól a férfiak típusát illetően, akikhez vonzódnak. Arra sem találtak bizonyítékot, hogy a felhasználók másképp viselkednének a pénzügyi forrásokért folytatott versenyben, mint a nem használók.

Érdekes módon a hormonális fogamzásgátlók hatása a párválasztásra és a státuszalapú versenyképességre a résztvevők kapcsolati státuszától függött. Az egyik tanulmány például kimutatta, hogy a hormonális fogamzásgátlók használata csökkentette az önbevallott versenyképességet a párkapcsolatban élő nők esetében, de az egyedülálló nők esetében nem. Ez egyrészt azt jelentheti, hogy a szintetikus hormonok másképp hatnak az egyedülálló és a párkapcsolatban élő nőkre, másrészt pedig azt, hogy az egyedülálló és az élettársi kapcsolatban élő nők között más különbségek is vannak, amelyek befolyásolják ezeket a viselkedéseket.

Kis hatásméretek és módszertani korlátok

Fontos megjegyezni, hogy a hormonális fogamzásgátlót használók és a nem használók közötti viselkedésbeli különbségek általában meglehetősen kicsik voltak.

Az áttekintés másik felfedezése az volt, hogy a hormonális fogamzásgátlók hatásával kapcsolatos meglévő kutatások nagy részét fontos módszertani korlátok sújtják. A kutatók által áttekintett tanulmányok közül csak egy alkalmazott randomizált, kontrollált vizsgálatot, amely az arany standard egy adott gyógyszer vagy kezelés hatásának meghatározására.

Számos általunk áttekintett tanulmány nem vette figyelembe a hormonális fogamzásgátlót használók és a nem használók közötti egyéb különbségeket, például az életkort. Ezek olyan tényezők, amelyek a hormonoktól és a hormonális fogamzásgátlóktól független viselkedésbeli különbségeket magyarázhatják.

A kutatások nagy részében a kis mintanagyság miatt nehéz általánosítani a szélesebb populációra. Különösen a nem fehér nők voltak nagymértékben alulreprezentáltak ebben a kutatásban. Számos tanulmány nem számolt be arról sem, hogy az emberek milyen típusú hormonális fogamzásgátlót használtak. Ez lehetetlenné teszi annak megállapítását, hogy a fogamzásgátlók minden típusa hasonló eredményekkel jár-e. E korlátozások miatt az áttekintésben szereplő megállapítások csak előzetesek.

Hogyan tovább?

A hormonális fogamzásgátlók hatásait a 60 éves széles körű használat ellenére még mindig kevéssé ismerjük. A fogamzásgátláson kívül számos más célra is használják őket, például a premenstruációs tünetek csökkentésére, a hormonális egyensúlyhiány megoldására, vagy az akne és az endometriózis tüneteinek enyhítésére.

A megbízható fogamzásgátláshoz való hozzáférés hatalmas előnyökkel jár az egyének és a társadalom számára. A fogamzásgátlás összefüggésbe hozható a nők magasabb szintű oktatásban való fokozott részvételével, a nemek közötti bérszakadék csökkenésével és a női szegénység mérséklődésével.

Ahhoz, hogy a nők megalapozott döntéseket hozhassanak saját testükről, megbízható és szilárd bizonyítékokra van szükségünk a hormonális fogamzásgátlók teljes hatásáról. Sindha Agha amerikai filmrendezőt idézve: jogunk van a születésszabályozáshoz, de jogunk van a jobb születésszabályozáshoz is. Ehhez sokkal több kutatásra lesz szükség.

Nyitókép: Shutterstock