regesz

Mégsem úgy népesítettük be a földet, ahogy eddig gondolták a tudósok

Egy kutatócsoport Ázsia területén fedezett fel egy leletet, melyet 40 ezer évvel ezelőtt használtak. A szakértők arra döbbentek rá, hogy az emberiség lehet, hogy mégsem egy hatalmas vándorlást követően népesítette be az egész bolygót.

A kutatást a Fa-Gang Wang vezette kutatócsoport végezte egy észak-kínai régészeti lelőhelyen, Xiamabeiben. Egy olyan kultúra nyomaira bukkantak, melyben az emberek okkert dolgoztak fel, majd pigmenteket állítottak elő belőle. A felfedezés első hallásra nem tűnhet olyan érdekesnek, viszont a szakértőket nagyon elgondolkodtatta.

Az okker jelenléte a területen arra utal, hogy az ősi törzs fejlett kognitív képességekkel rendelkezett. Egyrészről azért feltételezik ezt, mert a pigmenteket művészeti célokra lehetett használni, de gyakorlati hasznuk is volt a bőr eszközök kezelésénél.

Az agyagban megtalálható okkert különböző lelőhelyekről hordták a településre, majd ütögetéssel és csiszolással dolgozták fel. A felfedezés konkrétan egy mészkő lapát, mellyel ezt a folyamatot végezték. Az állandó használat és a nagy mennyiségű színezőanyag miatt a felülete elszíneződött.

A Xiamabei-ben felfedezett leletek

Fotó: FA-GANG WANG, FRANCESCO D’ERRICO / WANG ET AL. NATURE. 2022

Ez a felfedezés azt a gondolatot indította el a szakértőkben, hogy a föld benépesítése nem egy időben zajlott Afrikából kiindulva, hanem különálló szakaszonként hódított meg új területeket az emberiség.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a jelenlegi evolúciós forgatókönyvek túl egyszerűek. A modern ember és a kultúránk a genetikai és társadalmi cserék ismétlődő, de eltérő epizódjai révén alakult ki nagy földrajzi területeken, nem pedig egyetlen, gyors szétszóródási hullámként Ázsián keresztül."

— olvashatjuk az ARTnews írásában.

Ezt a tagoltságot az is bizonyítja, hogy a régészek Xiamabeiben nem találtak csontból készült eszközöket és díszeket, pedig abban a korban ezek nagyon jellemzőek voltak az ősi törzsekre.


Nyitókép: Shutterstock