Egy idegen űrhajóról készült kép

Intelligens földöntúli élet nyomaira bukkanhatnak ​ezzel az új módszerrel

Van élet a Földön kívül? Milyen lenne, ha találnánk egy hozzánk hasonló, idegen fajt? Ezek a kérdések már hosszú évek óta foglalkoztatják az emberiséget, a tudósok pedig folyamatosan fejlesztik a rendelkezésre álló technológiákat, hogy kapcsolatba léphessenek a kinti élettel. Ezúttal egy új módszert alkalmaznak, mely kiszűri a primitív egysejtűeket és csak az intelligens lényeket keresi.


Ha az emberiség valaha felfedezi az életet az űrben, azok valószínűleg egysejtűek lesznek, melyek a bolygók vagy a holdak felszíne alatt található vizekben alakultak ki. Mi mégis egy intelligens fajt képzelünk el, ha űrlényekre gondolunk, melyek hasonlóképpen küzdenek a fejlődésért és a tudásért, mint az emberek. Napjainkig semmilyen hivatalos bizonyítékot nem találtak ilyen élőlények létezésére, viszont a kutatások folyamatosan zajlanak.

Szakértők egy csoportja két éjszakán át tartó, hétórás megfigyelést végeztek, mely során technoszignatúrákat kerestek a Galaktikus Központon belül. 144 exobolygórendszerre terjedt ki a kutatás, de nem értek el átütő sikert. A technoszignatúrák olyan jelek bizonyítékai, amelyek csak a technológia használatából eredhetnek — írja a ScienceAlert. Egy kellően fejlett civilizáció képes lehet ilyen eszközöket készíteni, így célszerű ezeket az adatokat figyelemmel kísérni.

A csillagos \u00e9gboltr\u00f3l k\u00e9sz\u00edtett fot\u00f3

Fotó: Unsplash/Vincentiu Solomon

A Galaktikus Központ az elsődleges megfigyelési terület, viszont ennek pozitív és negatív jellemzői is vannak. Egyrészről, mivel a legtöbb csillag ott helyezkedik el, így az ottani — életre alkalmas — exobolygók jobban ki vannak téve az esetleges robbanásoknak és kataklizmikus eseményeknek.

Másrészről a több csillag nagyobb lehetőséget biztosít az élet kialakulásának, így a legtöbb szakértő szerint ott ajánlatos keresni a fejlett civilizációk nyomait.

A mostani kutatások nem zárultak sikerrel, ugyanis egyetlen hasonló jelet sem fedeztek fel az adott területen. Bár a kísérlet kudarcba fulladt, a tudósok szerint minden ilyen munka lehetőséget kínál a módszerek és az eszközök fejlesztésére, így a jövőben folytatni tudják a teszteket.


Nyitókép: Unsplash/Albert Antony