Erre figyelj! 1500 euróra bírságolja Franciaország a szabályszegő turistákat

Erre figyelj! 1500 euróra bírságolja Franciaország a szabályszegő turistákat

A francia hatóságok felszólítják az oda látogatókat, hogy vegyék meg a Crit'Air matricát annak érdekében, hogy beléphessenek a városok alacsony kibocsátású zónáiba. Másik kötelező feladatuk a sebességmérő kiiktatása lesz.


Európa kiterjedt úthálózatának köszönhetően a kontinens tökéletesen alkalmas a nyári kirándulásokra négykeréken is. A Post Office Travel Money szerint például az idén Európába utazni szándékozó brit nyaralók harmada autóval érkezik vagy helyben bérel kocsit.

Az idén nyáron Franciaországba utazó turistákat felszólították, hogy ismerjék meg a helyi közlekedési szabályokat, ennek értelmében pedig tartsák be a 12 állandó, alacsony károsanyag-kibocsátású zónában érvényes szabályokat. Ezek megszegésére bírságokat szabhatnak ki, amelyek 68 eurónál, azaz nagyjából 25 ezer forintnál kezdődnek, de ezek emelkedni fognak, mivel az ország a városokban a környezetszennyező járművek számának visszaszorítását tervezi.

Milyen szabályokat kell betartaniuk az autósoknak?

Egy l\u00e1ny kihajol az aut\u00f3 ablak\u00e1n vezet\u00e9s k\u00f6zbenFotó: Unsplash/averie woodard

Kötelesek megvásárolni és a szélvédőn elhelyezni a Crit'Air matricát (4,61 euró, kb. 1800 forint), amely a jármű károsanyag-kibocsátási szintjét mutatja. Minden autót a finom részecskék és a nitrogén-oxidok szennyezőanyag-kibocsátása szerint osztályoznak. Egy 0 (elektromos autók) és 5 (legszennyezőbb járművek) közötti számot adnak meg, és a nagy szennyezőanyag-kibocsátású járműveknek tilos bizonyos területekre behajtaniuk.


Az alacsony kibocsátású zónákkal rendelkező francia városok egyre bővülő listáján szerepel Párizs, Strasbourg, Lyon, Marseille, Toulouse, Nizza, Montpellier, Grenoble, Rouen és Reims. A TimeOut írása arra is felhívja a figyelmünket, hogy a matricát a Crit'Air hivatalos weboldalán meg is tudjuk vásárolni még indulás előtt.

Nem ez az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell a határátlépés előtt. Ha az autónkban van beépített sebességérzékelő, akkor meg kell győződnünk arról, hogy ki van kapcsolva, mielőtt belépnénk Franciaországba. Ugyanis egy ilyen érzékelő használata a hírek szerint ugyancsak akár 1500 eurós, több mint félmilliós bírságot is maga után vonhat.

Akkor is megbírságolhatnak, ha vezetés közben fejhallgatót viselünk, vagy ha nem viselünk láthatósági mellényt, ha az út szélén állunk a lerobbant autónk mellett.

Tanulság, hogy ha Franciaországban járunk, tegyük azt, amit a franciák tesznek, különben nem várt plusz kiadásokba futhatunk bele.

Nyitókép: Shutterstock