A Föld mint olvadó fagylalt a betonon - globális felmelegedés

Riasztó bizonyítékok utalnak a gyors globális felmelegedésre

Az 1960-as évek óta minden évtized melegebb volt az előzőnél – ahogyan azt számos éghajlati modell megjósolta. A tudományos közösségben azonban vita alakult ki arról, hogy a felmelegedés üteme felgyorsul-e a közeljövőben.

Néhány hónappal ezelőtt James Hansen, a NASA egykori klimatológusa, aki az egyik legfontosabb korai, a globális felmelegedésre figyelmeztető tanulmányt publikálta, egy olyan tanulmányt írt, amely szerint a felmelegedés üteme 2010 óta 50 százalékkal megugrott.

Ezt a kollégák szkeptikusan fogadták, annak ellenére, hogy egyes éghajlati modellek bizonyos fokú gyorsulást jósoltak.

Zeke Hausfather, a Berkeley klímakutatója az Associated Pressnek elmondta, hogy bár Hansen tanulmány nem valószínűtlen, a szakirodalom nem támasztja alá különösebben jól az általa mondottakat.

Egy Audrey Minière, a franciaországi Paul Sabatier Egyetem környezettudósa vezetett, új tanulmány nemrég az óceánok hőmérsékletének gyorsuló melegedésére utaló jeleket talált.

„A Föld felmelegedésének felgyorsulását mindeddig nem sikerült kimutatni, annak ellenére, hogy a felmelegedési ütemek lehetséges növekedésére utaló bizonyítékok vannak”

– írják a kutatók tanulmányukban.

Minière és csapata kiszámította, hogy óceánjaink felmelegedésének mértéke az 1960-as évek körül évtizedenként folyamatosan körülbelül 0,15 watt per négyzetméterenként (W/m2), azóta azonban ez az arány 0,91 W/m2 -re emelkedett.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy eredményeikben nagy a szórás, és a korábbi évek adatai kevésbé megbízhatóak, de eredményeik több különböző adathalmazban is konzisztensek.

Egy nemrég készült szakirodalmi áttekintés szerint 1971 és 2020 között az óceán felmelegedési üteme 0,48 W/m2 -nek felelt meg, míg 2006 és 2020 között ez az érték 0,76 W/m2 -re nőtt.

Hausfather a Washington Postnak elmondta, hogy bár egyre több bizonyíték van a felmelegedés felgyorsulására, a tudósok nagyrészt erre számítottak.

Számos elmélet magyarázza, hogy mi okozhatja ezt a potenciális gyorsulást, a felhőtakaró változásától és a tengeri jég elképesztő mértékű csökkenésétől kezdve a természetes változékonyságig, amely az emberi tevékenységek növekvő hozzájárulásával párosul.

„A Föld felmelegedésének hosszú távú felgyorsulása minőségileg összhangban van a CO2-koncentráció emelkedésével és az aeroszolkoncentráció csökkenésével ugyanebben az időszakban. De további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ezeket a változásokat megfelelően hozzárendelhessük”

– írják Minière és munkatársai.

A jelenlegi adatok szerint hamarosan túllépjük a felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozására vonatkozó globális kötelezettségvállalást, függetlenül attól, hogy a hőemelkedés gyorsul-e vagy sem.

Már egyértelműen érezhetők a következmények. A légkörünkben lévő sok pluszenergia az éghajlati rendszereket egyik vagy másik végletbe rántja, mint egy billegő forgócsúcsot, mielőtt felborulna, ami halálos árvizeket, tüzeket és viharokat eredményez.