Gyémántok egy fekete háttér előtt (illusztráció)

Gyémánteső hullhat az univerzum számos bolygóján — hogy lehetséges ez?

Egy új kutatás eredményei szerint az univerzum többi bolygóján teljesen más eső hullik, mint a Földön. A kísérletek alapján többek között az Uránuszon és a Neptunuszon is gyémántok esnek.


Tudósok korábban azt feltételezték, hogy a rendkívül magas nyomás és hőmérséklet a hidrogént és a szenet szilárd gyémánttá alakítja több ezer kilométerrel a jégóriások felszíne alatt. Ezeket továbbgondolva egy kutatócsoport oxigént is tett az egyenletbe, ezzel pedig csodával határos módon gyémántesőt produkáltak.

A szakértők szerint az ilyen jelenségek elterjedtek lehetnek az univerzum különböző bolygóin. Úgy vélik, hogy a Neptunuszhoz és az Uránuszhoz hasonló jégóriások a leggyakoribb bolygótípusok a Naprendszeren kívül, így, ha rajtuk kialakulhat gyémánthullás, akkor szerte minden galaxisban is történhetnek hasonló események.

Dominik Kraus — a tanulmány egyik szerzője — szerint a gyémánthullás több szempontból is egészen más, mint a földi eső. A ScienceAlert cikkében így idézték a nyilatkozatát:

„A bolygók felszíne alatt feltehetően forró, sűrű folyadék van, ahol a gyémántok kialakulnak, és lassan lesüllyednek a több mint 10 ezer kilométerrel lejjebb lévő, potenciálisan földméretű kőzetmagokba. Ott a lehullott gyémántok hatalmas, több száz kilométeres vagy még nagyobb rétegeket alkothatnak.”

A folyamat megismétlésére törekedve a kutatócsoport a szén, a hidrogén és az oxigén szükséges keverékét a PET-műanyagban találta meg.

A csapat elmondása szerint a kísérletekhez nagyon tiszta műanyagot választottak, de hétköznapi Coca-Colas üveggel is hasonló eredményeket kaptak volna. A SLAC Nemzeti Gyorsító Laboratóriumban egy nagy teljesítményű optikai lézert fordítottak a mintára.

„Az oxigén, amely nagy mennyiségben van jelen ezeken a bolygókon, valóban segít elszívni a hidrogénatomokat a szénből, így valóban könnyebben alakulnak ki ezek a gyémántok"

— mondta az egyik tudós.

Egy kis videós ismertető arról, mi az a Nanodiamond:

Ezzel a kísérlettel egy újabb módját fedezték fel a Nanodiamond előállításának, amelyet többek között a gyógyszeradagolásban, az orvosi érzékelőkben, a nem invazív sebészeten és a kvantumelektronikában hasznosítanak. Idáig robbantások útján nyerték ki, a lézer viszont sokkal tisztább és felügyelhetőbb módszert nyújt.

Nyitókép: Shutterstock