sarga gyemant arkansas

Óriási gyémántot talált egy nő egy nemzeti parkban, meg is tarthatja

Nem minden esetben igaz az "aki találja, azé" elve, de az arkansasi nemzeti parkban talált ritka, négykarátos sárga gyémánt megtalálója haza is viheti a drágakövet.


Különleges hely az amerikai Arkansas államban található Crater of Diamonds State Park: egykor híres gyémántlelőhely volt, ma azonban már turisták és szerencsevadászok lepik el egy-egy drágakő reményében, és ahogy Noreen Wredberg példája is mutatja, időnként sikerrel is járnak, és olyankor a nyeremény óriási! Olyan ez, mint a húsvéti tojáskeresés, csak kicsit nagyobbak a tétek.

1906-ban találták itt az első gyémántokat, és a következő évtizedekben folyamatosan próbálkoztak az ipari jellegű kitermeléssel, és néhány híresebb követ is kiástak, mint a több mint 15 karátos Star of Arkansas. A magas költségek miatt azonban nem érte meg fenntartani a bányát, így 1972-ben végül Arkansas államhoz került a terület, ahol végül megnyílt a Crater of Diamonds nemzeti park.

Crater of Diamonds State Park

Így keresik a gyémántokat a nemzeti parkban

Fotó: GettyImages


Noreen Wredberg néhány éve látott egy dokumentumfilmet a nemzeti parkká alakított gyémántlelőhelyről, így amikor férjével a közeli Hot Springsbe mentek kirándulni, eszébe jutott, hogy tegyenek egy próbát a gyémántkereséssel, már csak a móka kedvéért is, mert igazán nem bízott benne, hogy kincset találnak majd. A lehető legjobbkor érkeztek, szeptember 23-án: előtte napokig esett az eső, a talaj felszíne már megszáradt, mélyebben azonban még nedves volt – ez számít a lehető legjobb terepnek a gyémántkereséshez. Mindössze egy órát barangoltak, mikor Noreen látott valamit megcsillanni a földön. Első ránézésre nem tudta, hogy valóban drágakövet talált-e,

hamarosan kiderült, hogy egy 4,38 karátos sárga gyémántot talált, mely értéke kb. 15 ezer dollár, azaz több mint négy és fél millió forint,

amit a park szabályai szerint meg is tarthat. 2021-ben eddig 258 gyémántot találtak a látogatók, összesen 46 karátnyi súlyban.

sarga gyemant Crater of Diamonds State Park

Wrenberg és a sárga gyémánt

Fotó: The State Parks of Arkansas Facebook

Diamonds are a girl's best friend

Strawn-Wagner Diamond

A Strawn-Wagner gyémánt

Fotó: Wikipedia


Nemcsak Noreen Wredberg volt ilyen szerencsés. Az egyik leghíresebb, a parkban talált kő a Strawn-Wagner gyémánt, melyet Shirley Strawn talált meg 1990-ben. Nem a 3,03 karátos mérete a különlegessége, hanem a tisztasága: az amerikai szakértők szerint az ilyen tökéletes minősítésű, 0/0/0 értékű kőből egymilliárd gyémánt közül csak egy van. A nemzeti park végül visszavásárolta 34 700 dollárért a lecsiszolás után 1,09 karátos darabot, kiállították a park területén, ahol ma is megtekinthető.