Mary-Kate és Ashley Olsen

5 gyereksztár, aki 30 éves korára abbahagyta a színészkedést

A gyereksztároknak később is könnyebb bennemaradni a filmes világban, gondolhatnánk, hiszen jó hamar jelentős hírnévre tettek szert. Ám egyáltalán nem evidens, hogy a gyereksztárok folytatják a színészkedést.


Gyerekszínésznek lenni kemény élet. Bár néhány gyereksztár felnőttként hatalmas hollywoodi karriert fut be, nem könnyű a sikeres átalakulás gyerekszínészből felnőtt színésszé. Sok egykori gyereksztár később nem kapott szerepet, vagy elvesztették a szenvedélyüket a szakma iránt, és az sem ritka, hogy kiégtek. Utánanéztünk, mivel foglalkoznak egykori kedvenceink. Van köztük egy kivétel, aki végül mégis visszatalált a filmezéshez, és nem bánta meg.

Mary-Kate & Ashley Olsen

Mary-Kate \u00e9s Ashley Olsen

Fotó: Getty Images

Mary-Kate 24 évesen 2011-ben, Ashley pedig 22 évesen, 2009-ben hagyta abba a színészkedést.

A showbiznisz talán leghíresebb és legkeményebben dolgozó ikrei, Mary-Kate és Ashley Olsen mindössze kilenc hónapos korukban debütáltak a képernyőn Michelle Tanner szerepében a Bír-lak-ban 1987-ben. Az ikrek felváltva játszották a szerepet a szitkom nyolc évadán keresztül, egészen az 1995-ös befejezésig. Ugyanebben az évben, nyolcévesen debütáltak játékfilmben is: a Kettőn áll a vásárban. Emellett folytatták az Adventures of Mary-Kate & Ashley című, közvetlenül videóra forgatott sorozatukat, és egy új sorozatot is indítottak, ez volt a You're Invited to Mary-Kate & Ashley's.

A 90-es évek végétől a 2000-es évek elejéig az Olsen ikrek tinédzserként egy sor filmben szerepeltek együtt, mint az Anya kerestetik (1998), a Párosban Párizsban (2002), a Minden kút Rómába vezet (2002) és A kihívás (2003). Saját tévésorozatuk is volt, Az ikrek Malibuból, utolsó közös filmjük pedig a 2004-es New York-i bújócska volt.

Miután 2004-ben, 18. születésnapjukon a Dualstar produkciós cég társelnökei lettek, az ikrek úgy döntöttek, hogy kiszállnak a közös színészi projektekből. Azóta Ashley egyetlen színészi munkája egy szuper mellékszerep volt a Bunkó vagyok, így hódítok című tinivígjátékban. Mary-Kate még egy kicsit tovább folytatta a színészkedést, 2006-ban a Hullócsillag, 2008-ban pedig a Bódulat című filmekben játszott, utolsó szerepe pedig a 2011-es Csúf szerelem című filmben volt.

Ahogy visszavonultak a színészkedéstől, az Olsen ikrek a divatra helyezték át a hangsúlyt, és New Yorkba költöztek. Felnőttként a divatbirodalmuk kiépítésén dolgoztak, és hatalmas sikereket értek el a Row nevű márkájuk társtervezőiként.

​Amanda Bynes

Amanda Bynes

Fotó: Getty Images

2010-ben, 24 évesen hagyta abba a színészkedést.

Sokan tűnődhetnek azon, mi történt Amanda Bynes-szal, amióta a tinivígjátékok királynője 24 évesen félbeszakította színészi karrierjét. Bynes áttörő szerepe a Nickelodeon Sok hűhó című szkeccs-komédiasorozatának főszereplője volt 10 és 14 éves kora között. Saját spin-off műsort is kapott, az Amanda Show-t, amely 1999-2002 között futott. Legnagyobb filmszerepei közé tartozik a Minden hájjal megkent hazug (2002), a Miről álmodik a lány? (2003), a Micsoda srác ez a lány (2006), a Hajlakk (2007) és az Amerikai hófehérke (2007).

2010-ben Bynes az akkoriban újdonsült Emma Stone oldalán játszott a Könnyű nőcske című filmben, ami Bynes utolsó színészi szerepe lett. Még abban az évben bejelentette, hogy határozatlan időre szünetelteti a színészkedést, később ennek okaként utolsó filmjében nyújtott teljesítményével és megjelenésével való elégedetlenségére hivatkozott. Az azóta eltelt években Bynes drogproblémákkal és mentális egészségi problémákkal küzdött, és tíz évig, 2022-ig gondnokság alatt állt.

​Jeanette McCurdy

Jeanette McCurdy

Fotó: Getty Images

25 évesen hagyta abba a színészkedést 2018-ban.

Miután nyolcéves kora óta gyerekszínészként dolgozott, Jeanette McCurdy 2007-ben, 15 évesen kapta meg az áttörő szerepét a Nickelodeon sorozatában, az iCarlyban. Miután a sorozat 2012-ben befejeződött, McCurdy karaktere, Sam Puckett kapott egy spinoff-sorozatot a Nickelodeon-sztár Cat Valentine társaságában, melyet 2014-ben szüntettek meg. A következő négy évben McCurdy csak néhány projektben szerepelt, mielőtt 2018-ban, 25 évesen végleg abbahagyta.

Azóta McCurdy rendezésbe és podcastolásba kezdett. 2021-ben azt nyilatkozta, azért hagyta abba a színészkedést, mert „szégyellte" a korábbi szerepeit és az egész karrierjét. Azt is elárulta, hogy „eredetileg nem akart" színészkedni, de az anyukája fiatalon rákényszerítette erre. A következő évben McCurdy kiadta az I'm Glad My Mom Died (Örülök, hogy anyám meghalt) című memoárját, amelyben részletesen beszámol elhunyt édesanyja bántalmazásáról és az ezt követő küzdelmeiről gyermekszínészként.

​Ke Huy Quan

Ke Huy Quan

Fotó: Getty Images

2002-ben, 30 évesen hagyta abba a színészkedést (de 2021-ben visszatért).

Mielőtt 20 év visszavonulás után Oscar-díjat nyert, Ke Huy Quan gyerekszínészként kezdte pályafutását. Quan 1984-ben, 12 évesen debütált a filmvásznon Short Round szerepében az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben Harrison Forddal. A következő évben Datát alakította a Kincsvadászok című filmben. Bár olyan filmekben is szerepelt, mint a Breathing Fire és a Kőbunkó, Quan szerepei a 90-es években kezdtek csökkenni. 2002-ben, miután nyolc év alatt mindössze két filmben szerepelt, abbahagyta a színészkedést, mivel az ázsiai színészek számára nem voltak érdemi szerepek.

Quan a filmiparban maradt, és a színfalak mögött kezdett el dolgozni a filmgyártásban és a kaszkadőrkoordinációban. 2018-ban a Kőgazdag ázsiaiak című romkom inspirálta Quant, hogy visszatérjen a színészethez. Hivatalosan 2021-ben a 'Ohana: Az igazi kincs nyomában című filmben tért vissza a színészethez, mielőtt 2022-ben elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott nagy visszatérő szerepéért. Quan azóta szerepelt az Egy kínai Amerikája és a Loki című tévésorozatokban.


Forrás: Screenrant

Nyitókép: Getty Images