egy fiatal, hosszú barna hajú nő vasalja a haját

Te tisztítod a hajvasalódat? A szakértők szerint így kellene

Amikor a szépségápolási eszközeink tisztításáról van szó, általában nehéz rávennünk magunkat a tisztításukra. Mi a helyzet a hajvasalókkal?Ha te is elhanyagoltad eddig a hajvasalód tisztítását, és most azt sem tudod hirtelen, hogy kezdj hozzá, jó helyen jársz. Szakértők osztják meg a Marie Claire segítségével készült cikkünkben tippjeiket, hogy hogyan tartsd csúcsformában az egyik kedvenc eszközödet.

​Miért kell tisztítani a hajvasalót?

Lényegében ugyanazért, amiért a hajkeféket és a sminkkeféket is megmossuk bizonyos időközönként − olaj és szennyeződés.

Ha a frissen mosott hajadon végigfuttatod az olajmaradványokkal teli vasalót, hamar zsíros zuhataggá változtatod. Arról nem is beszélve, hogy ha a kerámialapokat szennyeződés borítja, akkor nem fogja olyan jól végezni a munkáját − és még bele is akadhat a hajad, amikor áthúzod.

Hogyan kell tisztítani a hajvasalót?

Először is győződj meg róla, hogy a hajvasaló ki van kapcsolva és teljesen lehűlt, hogy elkerüld az égési sérüléseket. Három területet kell tisztítanod a szerszámodon: a széleket, a lemezeket és a vezetéket.

​A lemezek tisztítása

vasalja a haj\u00e1t egy fiatal n\u0151

Fotó: Shutterstock

Használj konyhai papírtörlőt, vagy egy mikroszálas kendőt, hogy finoman áttöröld őket. Fontos, hogy ne fújj semmilyen durva anyagot a lemezekre. Ha úgy gondolod, hogy egy kicsit több tisztítóerőre van szükséged, nyomj egy kevés sampont egy törlőkendőre, és azzal dörzsöld át őket.

Soha ne használj vizet vagy vízalapú terméket a tisztításhoz, mert az belecsöpöghet a lemezek hátuljába, és tönkreteheti a hajvasalódat. Ha a lemezek nagyon piszkosak, használhatsz körömlakklemosót is − de légy óvatos. Önts egy keveset egy vattakorongra, és töröld át a kerámialapokat és azok felső részét is.

​A szélek tisztítása

A széleken lapul a legtöbb szennyeződés, ami a hő hatására beég. A szélek tisztításához csak néhány vattapamacsra lesz szükséged, amivel körbejárod a peremeket.

​A vezeték tisztítása

Nem gyakran gondolunk rá, pedig a hajegyenesítőkhöz vezető kábel koszos, mivel a kezünkkel végigsimítunk az olajos hajon, és úgy érintjük meg a kábelt. Tisztíthatjuk egy nedves ruhával, vagy használhatunk antibakteriális spray-t, ha úgy találjuk, hogy sok rajta a zsír és a szennyeződés.

​Milyen gyakran kell tisztítani a hajvasalót?

A gyakran használt hajegyenesítők esetében a kéthetenkénti tisztítás az ideális. Ha kevésbé gyakran, háromhavonta elég megtisztítani, hogy a legjobb állapotban maradjon.

Nyitókép: Shutterstock