Apple AirPods vezeték nélküli fülhallgatón zenét hallgató nő

Meglepő felfedezés: az AirPods ugyanolyan jól működhet, mint a drága hallókészülékek

Egy új kutatás szerint a magasabb árkategóriájú AirPods alkalmas lehet arra, hogy hallókészülékként működjön az enyhe vagy közepes mértékű halláskárosodásban szenvedő felnőttek számára.

Az Apple által készített fülhallgatókat a hagyományos hallókészülékekkel szembeállító tesztsorozat eredményei több millió ember életét változtathatják meg, akik jelenleg nem veszik igénybe a szükséges hallókészülékeket a magas költségek vagy a velük járó társadalmi megbélyegzés miatt, írja a ScienceAlert.

„Ezek a vezeték nélküli fülhallgatók természetesen nem tökéletesek, de jó kiindulópontot jelentenének sok olyan betegnek, akik nem jutnak hozzá professzionális hallókészülékhez. Ők már ezekkel a fülhallgatókkal is javulást fognak tapasztalni az életminőségükben”

– mondja Yen-Fu Cheng fül-orr-gégész, a tajvani Taipei Veterans General Hospital munkatársa.

A vizsgálat céljához 21 enyhe vagy közepes fokú halláskárosodásban szenvedő résztvevőt teszteltek prémium hallókészülékkel (a tajvani piacon 10 000 dollárba kerül), alap hallókészülékkel (1500 dollár), AirPods Pro fülhallgatóval (249 dollár) és AirPods 2-vel (129 dollár). Az Apple iPhone-okhoz kapcsolódó AirPods-okra a Live Listen nevű környezeti zajerősítő alkalmazás volt telepítve.

A kísérlet során rövid mondatokat olvastak fel a résztvevőknek, akiket arra kértek, ismételjék vissza azokat.

Zajos környezetben, ha a zaj nem a hallgató elől jött, az AirPods Pro teljesítménye hasonlónak bizonyult a prémium kategóriás hallókészülékekéhez, csendes környezetben némileg rosszabbul teljesített, mint a prémium hallókészülékek, és körülbelül ugyanolyan jól, mint az alapszintű hallókészülékek.

Csendes vagy zajos környezetben az alap AirPods 2 nem volt olyan jó, mint a hallókészülékek, de a semminél jobb volt, míg zajos környezetben, amikor a zajforrás az önkéntesek előtt volt, az AirPods egyik modellje sem segített a jobb hallásban.

Bár mind az AirPods 2, mind az AirPods Pro rendelkezik Live Listen technológiával, amely segít a hangokat felerősíteni, csak a Pro modell rendelkezik aktív zajszűréssel, amely bizonyos külső hangokat érzékel és blokkol. Ez segíthet megmagyarázni a két vezeték nélküli fülhallgató-készlet közötti eltérést.

„Két oka lehet a két eltérésnek. Ez összefügghet a hanghullámok útvonalával és a prémium hallókészülékek fejlett jelfeldolgozó algoritmusáva. Ez az eredmény remélhetőleg arra inspirálja majd a mérnököket, hogy olyan hallókészülékeket és személyes hangerősítő termékeket tervezzenek, melyek érzékenyebbek bizonyos irányokban”

– fogalmazott Ying-Hui Lai biomérnök, a tajvani Nemzeti Yang Ming Chiao Tung Egyetem munkatársa.

Amellett, hogy a professzionális hallókészülékek drágák, viselőik amiatt is aggódhatnak, hogy idősnek tűnnek tőlük. Ráadásul többször is egészségügyi szakemberekkel kell találkozniuk az illesztés és a hangolás miatt. Ennek eredménye, hogy az Egyesült Államokban a halláskárosultak 75 százaléka nem használja ezeket a készülékeket.

A vezeték nélküli fülhallgatók elérhetőbb alternatívát jelentenek, és egyre növekszik a számuk: A Google-tól a Samsungon át a Sonyig mindenki gyárt vezeték nélküli fülhallgatót, és minden egyes frissítéssel újabb funkciókat tesznek a termékekbe.

A kutatók szerint munkájuk arra ösztönözheti a gyártókat, hogy olyan funkciókkal egészítsék ki a termékeket, amelyek segítik a halláskárosultakat, valamint a zene és a podcastok hangzását. Fontos lenne azonban valamilyen szabályozási eljárást bevezetni, amely megjelöli azokat a fülhallgatókat, amelyek segítenének, és azokat, amelyek nem.

Nyitókép: Shutterstock