Halloweeni töklámpások

Megehető a dekorációnak szánt halloweeni töklámpás?

Élelmiszerbiztonsági szakértők mondták el a véleményüket, megehető-e a halloweeni töklámpás.

Sokan készítenek nálunk is halloweeni töklámpást, mely kiváló dekorációs elem az őszi hónapokban. De vajon megehető-e, miután meguntuk a látványát? A HuffPost élelmiszerbiztonsági szakértőket kérdezett erről.

A válasz egyöntetű, a faragott tököt élelmiszerbiztonsági okokból soha nem szabad megenni.

„A sütőtököt hozzávalóként vagy dekorációként használhatjuk, de nem mindkettőre”

– mondja Darin Detwiler, a Northeastern University Élelmiszer-politikai professzora.

A sütőtök megvásárlása és dekorációként való felhasználása jó megoldásnak tűnhet az élelmiszer-pazarlás elkerülésére, de az élelmiszer-betegségek kockázatának elkerülése érdekében megenni semmiképpen sem ajánlott.

Kimberly Baker, az egyesült államokbeli Clemson University élelmiszer-rendszerek és -biztonsági programcsoportjának igazgatója elmondta, hogy a sütőtök alacsony savtartalmú zöldség, így amint felvágják és szoba hőmérsékleten állni hagyják, az esetlegesen jelen lévő kórokozók gyorsan elszaporodnak a húsba.

„Minél tovább áll a sütőtök szoba hőmérsékleten, annál több kórokozó növekszik, és megbetegíthet valakit, ha megeszi a sütőtököt.”

Ha a tökből lámpást készítünk, utána már csak dekorációs célokból használhatjuk fel. Ennek több oka van, például hogy gyakran nem mosunk kezet a faragás előtt, ahogy a tököt sem mossuk meg, nem faragjuk tiszta, élelmiszer-biztonságos felületen, vagy nem használunk tiszta eszközöket a faragáshoz.

A felvágott vagy kifaragott tököt hidegen kell tartani, hogy ne szaporodjanak el rajta a baktériumok, emellett felvágás után 4,5 fok alatt kell tartani, hogy később konyhai célokra fel tudjuk használni.

Mindezek mellett a legtöbb faragott tök azért sem ideális a fogyasztásra, mert nem a legjobb az ízük vagy az állaguk. Ezek a típusú tökök fás szerkezetűek, vékony falúak, és nem rendelkeznek olyan teljes ízzel, mint az élelmiszerként való felhasználásra nemesített sütőtök.

A szakértők azt javasolják, hogy válasszunk kisebb tököket, amelyeket pitékhez sütünk vagy leveshez adunk (a cukortökök jó választásnak bizonyulnak), eezek általában sokkal húsosabbak, édesebbek és főzéskor simább textúrájúak.

Jonathan Deutsch, a philadelphiai Drexel Egyetem élelmiszer- és vendéglátás-menedzsment professzora arra figyelmeztet, hogy a zöldségek, beleértve a sütőtököt is, felvágás után idő- és hőmérséklet-szabályozott biztonsági - élelmiszernek minősülnek.

„Ez azt jelenti, hogy az optimális élelmiszerbiztonság érdekében azonnal meg kell főzni, vagy hűtve kell tartani, és néhány napon belül meg kell főzni.”

Ha a töklámpást a teraszon vagy az erkélyen hagyják, fennáll a baktériumok elszaporodásának veszélye, főleg, hogy egyre több a melegebb nap októberben és novemberben, ami elősegíti a mikrobák szaporodását. Éppen ezért nem biztonságos a megmaradt töklámpásokat megfőzni és megenni, még akkor sem, ha jó állapotúnak tűnnek.

Az élelmiszerbiztonsági kockázat akkor is fennáll azonban, ha a lámpást beltérben helyeztük el, mivel a kórokozók bármilyen érintkezési felületről, akár bentről, akár kintről érkezhetnek, és szennyezetté tehetik azt.

A sütőtök megfőzése sem jelent megoldást. A kórokozóktól függően előfordulhat, hogy egyesek nem pusztulnak el, vagy toxint hagynak maguk után, még akkor is, ha a tököt megfőzzük.

A tököt más módon is fel lehet díszíteni anélkül, hogy belevágnánk, például festéssel, matricákkal vagy más kreatív módszerekkel. Az élelmiszerpazarlás minimalizálása érdekében tegyünk így, vagy ha mindenképpen faragni szeretnénk, vegyünk kisebb tököt.

Festék vagy csillám használata esetén fontos, hogy ha később megsütjük a tököt, előtte vágjuk le mindet és ne szúrjuk át a tököt a késsel, miközben dolgozunk vele.

Ha idén az utóbbi módon díszítjük a sütőtököt annak érdekében, hogy meg tudjuk enni, öblítsük le vízzel, mielőtt megfőznénk, hogy csökkentsük a keresztszennyeződés kockázatát.

Nyitókép: Shutterstock