Több bolygó egymás mellett

Három exobolygót veszítettünk el egy általános tévedés miatt

Az eddigi években a kutatók nagyon kevés exobolygót tudtak felfedezni a feladat bonyolultsága és hátráltató tényezők miatt. Ezek közül nemrégiben egyből hármat veszítettek el egy számítási hiba miatt. Hogyan lehetséges ez, és milyen kihatásai lehetnek ennek a tévedésnek a jövőbeli űrkutatásra?


A Kepler bolygóvadász teleszkóp 2018 óta kutat kisebb exobolygók után. Ebben a folyamatban az eszköz távoli csillagokat figyel, mely előtt bizonyos időközönként elhalad egy-egy égitest. A kapott jelekből a kutatók következtetni tudnak a jelenség távolságára és méretére, ezek alapján pedig meg tudják határozni, hogy valóban arról van-e szó, amit keresnek.

Egy kutatócsoport kezdetben ezeket az információkat tanulmányozta, így következtethettek arra, hogy valóban egy csillag körül keringő bolygóról van-e szó, vagy pedig egy kisebb csillagról a nagyobb testvére árnyékában. A műszerek és a technológia fejlődésének hála azonban finomítani tudták a kapott adataikat.

A Kepler-854b nevet viselő felfedezés volt az első gyanús eset, melyet a későbbiekben elvesztettek. Az újonnan rendelkezésre álló adatok szerint ez az égitest túl nagy ahhoz, hogy bolygónak lehessen tekinteni. Egy általános kritérium szerint a Jupiter méretének kétszeresénél már gyanúsnak számít egy égitest, a határ pedig az ismert bolygó tízszerese. Számítások alapján ennek a 2018-as felfedezésnek a tömeg 239-szerese a Jupiternek.

Ezt követően újramérték a Kepler-840b és a Kepler-699b objektumok paramétereit is, és mindegyiknél eltérést találtak, így bizonyították, hogy egyik esetében sem exobolygóról van szó. A Kepler-747b-nél nagyon határesetről lehet beszélni, ugyanis 1,8-szerese a Jupiter méretének.

Most, hogy a problémát azonosították, nem valószínű, hogy a jövőben hasonló tévedésekre kerülhet sor. Ezekre a korrigálásokra szükség volt, hogy a következő kutatásoknál kiszűrjék a tévedéseket, és könnyebben megérthessék az univerzumunkat.

„Összességében ez a tanulmány teljesebbé teszi a bolygók jelenlegi listáját. Az emberek erre a listára támaszkodnak a bolygópopuláció egészének vizsgálatakor. Ha olyan mintát használnak, amelyben van néhány betolakodó, az eredmények pontatlanok lehetnek. Ezért fontos, hogy a bolygók listája ne legyen szennyezett"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.