Síugrás, gerinctúra és sarki fény: három vad síkaland a szezonra

Síugrás, gerinctúra és sarki fény: három vad síkaland a szezonra

Egy jól megszokott carvingsí, 500 km-es pályarendszer, hangulatos hütték, szauna és gőzölgő kinti medence: mi mást kívánhatna az ember egy síelésen? Összegyűjtöttünk néhány vadabb lehetőséget – vigyázat, adrenalinveszély!

1. Csúszás az Aurora Borealis alatt

sieles norvegiaban a lyngen-alpokban

Fotó: Shutterstock

Bevezetőnek kezdjük egy könnyedebb kalanddal: irány a Lyngen-Alpok Norvégiában. Egy félsziget a sarkkörön, ahol a vendégek minden reggel hajóra szállnak, hogy a Spirit of Lyngen segítségével eljussanak az aznapi partszakaszra, ahonnan kezdődik a fókás mászás. Mármint a sítúrázás fókabőrrel a lécen. Mert hogy felvonó, az nincs… A jégkék fjordokról indulva 1500–1800 méter magas csúcsokra vezet az út, onnan pedig már csak le kell csúszni az ember nem járta havas lejtőkön a tengerhez. Ratrakkal nemigen találkozni, ahogy beléptető kapuval és sorokkal sem. Annál inkább a sarki fénnyel, persze csak miután lement a nap. A Golf-áramlat miatt ráadásul nincs borzasztóan hideg sem, így a kanyargás a szűzhóban kifejezetten élvezetes. Érintetlen vad táj, mesebeli természeti képződmények és az északi fény. Beugrónak jó lesz, nem?

2. Eddie, a sas bőrében

tignes siugras

Fotó: Shutterstock

Aki látott már téli olimpiát, valószínűleg mindig kissé lenyűgözve, kissé pedig csodálkozva figyelte, miért csinálják a síugrók, amit csinálnak. Hatalmasat lehet esni, csúnyán szakadnak az izmok, törnek a csontok, de a repülés részére mindenki irigyen tekint. Nos, a franciaországi Tignes-ben most bárki kipróbálhatja, milyen Eddie, a sasnak – vagy inkább Adam Małysznak, a sportág története legsikeresebb versenyzőjének lenni. Először egy 30 méter hosszú lejtőn indul a csúszás, majd egy síugrórámpába torkollik, 40 méterrel a föld felett – ez az a rész, amit civilként még nézni is rémisztő. Innen jön az elugrás, remélhetőleg lenyűgöző stílusban – nehogy lehúzzák pontjainkat a bírók –, majd megfeszül a kötelünk, és egy drótkötélpályán szépen leérkezünk a földre.

A rugalmas biztosító kötél lehetővé teszi, hogy szupermenként repüljünk a hó fölött, sőt a bátrabbak szaltózhatnak is – ezzel a síakrobatikát is kipipáljuk.

3. Könnyed túra a gerincen

chamonix sieles mont blanc

Fotó: Shutterstock

Nem kizárt, hogy a teljes szezonra telepített kötelek után a Mount Everesten hamarosan sífelvonót is építenek, a Mont Blanc tetejére azonban egyelőre nem visz fel kabinos. Igaz, aki szeretné elmondani, hogy a Fehér-hegyen síelt, annak ott van a chamonix-i síparadicsom, amely hoz minden kötelezőt, az innen induló és a svájci Zermattba érkező egyhetes sítúra azonban más szinten közelít a havas sporthoz. Először is nem árt hozzá némi túrasíző gyakorlat, némi stabil erőnlét, plusz olyan sítudás, amely nem merül ki a murai libalegelők abszolválásában. Az egyhetes túra elején a résztvevők közelebbi barátságot kötnek a lavinaismerettel, a jégcsákány használatával, a gleccsersízéssel és egyéb, a csúcs meghódításához szükséges tudományokkal. Ezután sítalpakon felmásznak a gerincre, miközben az éjszakát hegyi menedékházakban töltik. Az érintetlen lejtőkön a lesiklás sem pihentető, az élmény viszont annál feledhetetlenebb.

Kemény fizikai megterhelés minden nap, hajnali indulások, zord körülmények, és a végig ott leselkedő veszély – tökéletes recept egy garantáltan örök emlékhez.
gucci haz

Síelj a Gucci-házzal!
Ridley Scott új filmjét rengeteg csodálatos terepen forgatták. A Gucci-házat november 25-től már játsszák a mozik. Ebben a cikkben összegyűjtöttük legszebb helyszínek, amelyek visszaadják a film hangulatát, és akár a következő utazásunk céljai is lehetnek a téli időszakban.


Nyitókép: Maarten Duineveld/Unsplash