Harry herceg

Bajban a herceg? Fontos lehetőségtől fosztotta meg Harryt a brit bíróság

Harry herceg egy fontos lehetőségtől esett el, ugyanis a brit bíróság még azt sem engedélyezi neki, hogy fizessen a rendőri védelemért.


A királyi családból való távozásuk óta Sussexék nem kapnak közpénzből finanszírozott védelmet az Egyesült Királyságban tett látogatások alkalmával.

A Legfelsőbb Bíróság azonban engedélyt adott Harryéknek arra, hogy megfellebbezzék a döntést.

Az előbbi ugyan viszonylag jó hírnek számít Harryék szempontjából, azonban tegnap a bíróság helyt adott az egyik védelemért felelős szervezet azon határozatának, amely megtiltotta a hercegéknek azt, hogy megtámadják azt a döntést, miszerint nem fizethetnek a rendőrségnek a speciális védelemért.

Ez is érdekelhet: Harry herceg tényleg meghajolt apja, Károly előtt?

A Metropolitan Police ügyvédei szerint a királyi tagok biztonságáért felelős bizottság, a Ravec „ésszerű" módon állapította meg, hogy „helytelen, ha egy rendőri szerv egy magánszemély által fizetett díj ellenében veszélybe sodorja a rendőröket".

A belügyminisztérium közölte a Legfelsőbb Bírósággal, hogy a bizottság úgy ítélte meg, hogy „nem helyénvaló", ha gazdag emberek „megvásárolják" a védőőrizetet.

A bíró végül mind az öt indoklásban elutasította Harry herceg csapatának jogi érveit, és elutasította a 2021-es és 2022-es határozatok bírósági felülvizsgálatának kérelmezését.

Chamberlain bíró a döntését azzal indokolta, hogy azért utasította el a herceg indítványait, mivel amennyiben igazat adott volna neki, potenciálisan gyakorlatilag bárki igénybe vehetné a rendőrség extra szolgáltatásait, amennyiben az illetőnek lenne rá elég pénze.

Ami a védelmi biztonság alkalmi igénybevételének kezdete lehet, az kiterjedtebbé válhat. Más magánszemélyek ezen analógia alapján azzal érvelhetnek, hogy nekik is engedélyezni kellene a védelmi biztonság finanszírozását. Nem lenne eredendő iránymutatás az elv határait illetően. Ez nem lenne kielégítő

– áll az ítéletben.

Forrás: Independent

Kép: Getty Images