Harry herceg és Meghan Markle

Meg kell húzni a határt: a királynőnek elege van Harry hercegék botrányaiból

A Harry herceg és Meghan Markle miatt keltett botrányok megnehezítették a királyi család életét, az uralkodónő pedig nem tűri tovább az újabb bonyodalmakat. Egy határvonalat szeretne meghúzni, ugyanis meglátásai alapján már túl sok csorbát szenvedett a hírnevük az elmúlt években.


Meghan Marklet az elmúlt években zaklatással és embertelen bánásmóddal vádolta meg a királyi személyzet azon tagjai, akik korábban kiszolgálták a sussexi herceg feleségét. Az ügyben a Buckingham-palota megbízottjai vizsgálatot indítottak, ellenben az eredményekről nem számoltak be. Egy korábbi cikkünkben lehet olvasni arról, hogy Erzsébet királynő valószínűleg védeni akarja családját a titoktartással, ezzel pedig egy határvonalat húz a következő botrányok ellen.

Az áldozatok arról számoltak be, hogy Markle minden alkalmazottal csúnyán bánt, legtöbbjüket nyomós indok nélkül elbocsájtotta, míg egyeseket rendszeresen és nyilvánosan megszégyenített. A feljelentésre majdnem egy évvel az után került sor, hogy Harry herceggel együtt lemondtak kötelességeikről és az Egyesült Államokba költöztek.

A palota az esetet követően megerősítette, hogy a HR-politikájukban bekövetkezett változásokról a minden évben közétett Sovereign Grant jelentésben számolnak majd be nyilvánosan. Az elmúlt hetekben azonban egy magas rangú palotai forrás ragaszkodott ahhoz, hogy a vizsgálat megállapításai bizalmasok maradjanak, mivel az értintettek ragaszkodnak a titoktartáshoz.

Richard Fitzwilliams, királyi szakértő szerint az elhallgatás egyéb változásokat is eredményezett a királyi család és a személyzet körében alkalmazott irányelvekben és eljárásokban. A Marie Claire cikke szerint ezzel lényegében olajágat nyújtottak a sussexi pár felé, hogy végleg elfelejthessék ezt a témát.

„Ez nem az átláthatóság emlékműve, és az érintettek úgy érezhetik, hogy rosszul jártak, különösen, ha figyelembe vesszük azokat a vádakat, amelyek szerint Meghan rosszul bánt a személyzettel"

— mondta Fitzwilliams a titoktartással kapcsolatban.

Harry herceg elméletileg még idén tervez kiadatni egy memoárt, amiben nyilvánosságra hozhatja a brit királyi család ügyeit, ezzel még több kárt okozva az uralkodónőnek és rokonainak. Különösen Vilmos herceggel romolhat tovább a kapcsolatuk, akivel a lemondás óta nem tudták elásni a csatabárdot. Az idősebb testvér még Harry lányának — Lilibet Diananak — az első születésnapjára sem ment el, annak ellenére, hogy meghívták őt és családját is.

Nyitókép: Getty