Harry herceg

Harry herceg a „gyászról" beszélt, miután apja lerázta őt

Harry herceg szenvedélyes beszédet tartott a mentális egészségről és a „gyászról" egy nigériai iskolában. A beszéd azután hangzott el, hogy a herceget apja, Károly király ignorálta a múlt héten.


A pár pénteken szállt le a nigériai Abujában, és egy iskolába indultak, hogy köszöntsék a gyerekeket. Az abujai Lights Academyben Sussex hercege még egy megható beszédet is tartott a mentális egészségről.

Míg Harry a mentális egészség megbélyegzéséről beszélt, és arról, hogy mindenki átesik „rossz napokon, bánaton és szomorúságon", addig a herceg felesége, Meghan Markle mellette állt, nem szólt egy szót sem, csak nézte a férjét, és koncentrált minden egyes szavára.

A teremhez szólva Harry azt mondta:

A világ egyes helyein megbélyegzik a mentális egészséget. Nem akarnak beszélni róla, mert láthatatlan, az elmédben van.

Harry ezután megjegyezte, hogy a mentális egészség „még mindig olyasmi, ami kapcsán bizonytalanok vagyunk", majd hozzátette:

De képzeljétek, ebben a teremben minden egyes ember, a legfiatalabb, a legidősebb, minden egyes embernek van mentális egészsége. Ezért neked is vigyáznod kell magadra, hogy tudj segíteni másoknak, és másoknak is vigyázniuk kell magukra, hogy tudjanak vigyázni rád. Ez így működik.

Sussex hercege így folytatta:

Nem szégyen elismerni, hogy ma rossz napod van. Oké? Ha ma reggel szomorúan ébredtél, ha stresszesnek érezted magad az iskolában, ha elvesztettél egy szerettedet, akihez általában fordulsz vagy beszélgetsz, mindezek a dolgok, amelyekről azt hiheted, hogy nem beszélgetésre valók. Azért vagyunk ma itt, hogy elmondjuk nektek, hogy ez nem így van. Mindegyik ilyen dolog teljesen normális. Ez egy emberi reakció, legyen szó gyászról, stresszről, bármilyen érzésről, az átélt tapasztalatokból fakad.

Harry ezután hangsúlyozta, hogy bárki szenvedhet mentális egészségügyi problémáktól „bármelyik nap".

Mindez azután történt, hogy a király látszólag lekezelte a fiát, amikor Harry az Egyesült Királyságban járt az Invictus Games 10. évfordulóján. A hét elején, amikor Harry megérkezett az Egyesült Királyságba, a herceg szóvivője azt mondta:

Őfelsége teljes programja miatt a találkozás sajnos nem lehetséges. A herceg természetesen megérti édesapja naptárában szereplő kötelezettségeit és különböző egyéb prioritásait, és reméli, hogy hamarosan találkozhat vele.

Forrás: Mirror Online

Nyitókép: Shutterstock