oxford

Hat oxfordi helyszín a Harry Potter-filmekből, amelyeket kötelező meglátogatni a rajongóknak

Most, hogy a Harry Potter "osztálytalálkozó" kapcsán ismét mindenki a varázslóvilágról fantáziál, keresünk fel néhány forgatási helyszínt! A Harry Potter látványvilágát legjobban megidéző angol város, Oxford hat, a filmekben is szereplő látnivalóját bármikor felkereshetjük, és ha varázslatot nem is, de mágikus hangulatot biztosan találunk.


Christ Church, lépcsősor

christ church lepcso oxford

Fotó: Shutterstock

Nem elég, hogy a világ egyik leghíresebb és legjobb egyeteme, de még a kampusz is gyönyörű. A Christ Church nevű épület gótikus lépcsőháza a Harry Potter és a bölcsek köve és a Harry Potter és a titkok kamrájában is szerepelt. Ez az egyik első roxforti élménye a diákoknak: miután Hagrid vezetésével átkeltek a tavon az elsőévesek, ezen a lépcsősoron várja az újoncokat McGalagony professzor.

Christ Church, kerengő

christ church oxford folyoso

Fotó: Shutterstock

Christ Churchöt eredetileg kolostorként alapították a 8. században, innen a hagyományos négyszögletű, a középső, zárt udvart fedett folyosóval, azaz kerengővel körbevett alakzata. Ez a kerengő többször is a Roxfort folyosójaként jelenik meg, például itt játszódik a jelenet, amikor Harry meglátja az apja nevével ellátott kviddicstrófeát, és rájön, hogy a játék a vérében van.

Christ Church, ebédlő

christ church oxford ebedlo

Fotó: Shutterstock

A híresen grandiózus roxforti lakomák helyszínét is itt találjuk, a Christ Church ebédlője inspirálta a nagytermet, ahol a diákok ettek és ünnepeltek. Persze, az eredeti ebédlő mugliknak készült: lebegő gyertyákat és elvarázsolt mennyezetet sem érdemes itt keresni.

New College kerengő, udvar és fa

oxford new college

Fotó: Shutterstock

A New College épülete csak a nevében új, valójában egy újabb gótikus remekművel van dolgunk, ami ezáltal kiváló beugró a roxforti kastély helyére. Itt forgatták például az a jelenetet a Harry Potter és a tűz serlegében, amikor Harry elmondja Cedric Diggorynak, hogy a Trimágus Tusa első fordulójában sárkányokkal kell majd megvívniuk.

Bodleian Library, Divinity School

divinity school oxford

Fotó: Shutterstock

A valóságban teológiát hallgathatnak az oxfordi diákok a Divinity Schoolban, a filmekben azonban többféle módon is felhasználták ezt a középkori épületet. Itt volt például a gyengélkedő, ahol Harry felépült, miután először megküzdött Voldemorttal

Bodleian Library, Duke Humfrey's könyvtár

Ugyanebben az épületben egy mágikus könyvtárat is találunk: a Harry Potter és a bölcsek kövében a Duke Humfrey's könyvtár a roxforti könyvtár diákok számára tiltott könyveit tartalmazó részét jelenítette meg.


Nyitókép: Shutterstock