Női harcos a Vikingek című sorozatban

Ők voltak történelem legerősebb és legfélelmetesebb női harcosai​

A tudomány egyre biztosabb abban, hogy a történelemben a nők nem csak gyereket neveltek, hanem sokszor erősebbek lehettek, mint a férfiak. Mostanra egyértelmű, hogy a nemi sztereotípiák nem mindig voltak jelen a múltban. Alábbi cikkünkben a legfélelmetesebb női harcosokat szedtük össze.


1. Kalifornia középkori fekete harcos királynője

Kalifornia nevét nem más, mint egy fekete harcoskirálynő inspirálta, Calafia, aki a története szerint egy griffmadáron lovagolva küzdött fekete női serege élén. A fiktív karakter először a Las sergas de Esplandián című könyvben tűnt fel, melyet Garci Rodríguez írt. Személye nem csak az állam nevét adta, hanem egy hihetetlen képet nyújt arról, milyen bonyolultan álltak a faji kérdéshez a középkori emberek.

2. Spártaiak

Athén és a többi városállammal ellentétben Spártában a nők részt vettek minden erőt próbáló edzésben. Már egészen fiatal koruk óta gyakorolták a harcművészetet, emellett rendszeresen fogyasztottak bort a férfiakkal, ami szintén nem volt gyakori abban a korban. Amíg viszont a fiúk katonai gyakorlatokon meneteltek, addig ők megismerkedtek a kultúrával és a zenével, illetve verseket is szavaltak.

3. Nők, akik nagyvadakra vadásztak az ókori Peruban

Az antropológusok hosszú éveken keresztül úgy feltételezték, hogy a régi időkben a férfiak voltak azok, akik vadásztak és halásztak, míg a nők maximum a gyűjtögetés során segítettek be. Ez a mondva csinált elképzelés hozzájárult a jelenkori nemi sztereotípiák megszületéséhez, viszont a tárgyi bizonyítékok nem ezt mutatják. Peruban talált leletek például azt állítják, hogy a lányok is kivették a részüket a vadak elejtésében.

4. A félelmet keltő indián királynő

Lakshmibai egy indiai uralkodónő volt, aki egészen fiatalon kellő ismereteket szerzett a harcművészetek és a kardforgatás terén. Amikor hozzáment egy kis terület uralkodójához, akkor udvarában mindenkivel gyakoroltatni kezdte a harci technikákat. Mindezek mellett egy saját, kizárólag nőkből álló ezredet is kiképzett személyi testőrségének. Férje halála után a britek megpróbáltak betörni a birodalmába, melyet ő nem nézett jó szemmel, harcaik során pedig — még kisgyermekkel a hátán is — elnyerte ellenfelei tiszteletét és félelmet keltett bennük.

5. A szabadságért küzdő afrikai uralkodónő

Nzinga Mbandi fiatal korában éveken keresztül figyelte, ahogy édesapja uralkodóként miképp alkalmazta a gerillaharcosok harcmodorát. A király halála után Mbandi bátyja vette át a trónt, melyet folyamatos kudarcok követtek. Ezek után a lány megelégelte a veszteségeket, így ő maga vette át az uralmat, majd 33 éven keresztül — még a 60-as éveiben is — sikeresen megvédte birodalmát a portugál támadásoktól, végül kiűznie is sikerült az idegen népet.

6. A valkűrök

A valkűrökről mindig is úgy gondolta az emberiség, hogy csupán legendák, egészen addig, míg egy női harcos sírjára nem bukkantak. Több mint egy évszázadon át azt hitték a szakértők, hogy a sír egy nagyon híres viking férfinak a temetkezési helyéül szolgálhatott, de a DNS-tesztek bebizonyították, hogy egy nőről van szó. A vikingek által ismert fegyverek mindegyikéből temettek a teste mellé, valamint két lovat áldoztak fel a tiszteletére, így nem is lehet megkérdőjelezni, hogy egy legendás személy fekszik a sírban.


Nyitókép: Instagram/historyvikings
Forrás: Atlas Obscura