Egy Holdon álló asztronautáról készített illusztráció

Ők lehetnek a NASA Hold-missziójának asztronautái — indul az Artemis II

A NASA új Hold-missziójának első szegmense sikeresen lezárult. A második felvonásban asztronautákból álló személyzet ül majd az űrhajóban, a személyzet tagjait pedig már elkezdték kiválogatni. Egyelőre ők tűnnek a legvalószínűbb jelölteknek.


Az Artemis I küldetése során az űrhajó megkerülte a Holdat, hogy a NASA emberi meggyőződjenek a szerkezet biztonságosságáról. Ebben a felvonásban még nem ült személyzet a fedélzeten. A folytatásban ugyanazt az utat teszi majd meg egy négyfős személyzet, míg a harmadik szegmensben a NASA az első női és az első színes bőrű asztronautát tervezi majd a Holdra juttatni.

Az Artemis II az eddigi tesztek szerint 2024-ben indulhat útjára, így az Amerikai Űrügynökség vezetősége már megkezdte a válogatást az alkalmasnak vélt űrhajósok közül. Bár a NASA kritériumai és választási módszereit titkosítottak ,a CNN jelentésében mégis egy elképzelhetőnek listát közöltek az esélyes jelöltekről.

A Futurism cikkében leírtak alapján Reid Wiseman kitüntetett tengerészeti pilóta lehet majd a csapat vezetője, mellette Christina Koch és Jessica Meir tűnnek fel esélyes tagokként, hiszen ők ketten voltak az elsők, akik már kizárólag nőkből álló űrsétát tettek. A csapatban lehet még Anne McClain katonai pilóta és Stephanie Wilson is.

Mellettük Jeremy Hansen kanadai űrhajós töltheti be a Hold-misszió nemzetközi pozícióját.

Garrett Reisman egykori NASA-asztronauta elmondása szerint a kiválasztási folyamat nagyon megterhelő és stresszes. Ennek legfőbb oka, hogy gyakran kis semmiségeknek tűnő kritériumokon dől el, hogy ki utazhat és ki nem. Elméletileg, amennyiben a rendelkezésre álló űrruhák egyikébe sem fér bele egy jelölt, akkor minden esélyét elveszíti.

Az asztronauták természetesen maguk sem tudják, hogy kiket választanak ki közülük. Ők is mindenki mással együtt értesülnek a döntésről. Reisman így nyilatkozott a döntés jelentőségéről:

„Őrült apró dolgok diktálják, hogy mi lesz a vége, és ez nem mindig a legigazságosabb vagy legátláthatóbb folyamat. Ez egy különleges és egyedülálló lehetőség, és őszintén szólva, szuper irigy leszek arra, akit kiválasztanak."

Mi kell ahhoz, hogy valaki asztronauta lehessen? Egy korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, és összeírtuk a NASA kritériumait. Kapcsolódó írásunkat itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Shutterstock