A Hold

Hány hold fér el az égen? A válasz igen meglepő

Feltehetően mindenkinek megfordult már a fejében a gondolat, hogy milyen különleges lenne az éjszakai égbolt, ha több hold is lenne rajta. A látvány többnyire egy Star Wars-filmbe illene, ám a szakértőket komolyan elgondolkodtatta a kérdés. Hány hold férne el biztonságosan a Föld mellett?


Először bohókásnak tűnik a kutatás, viszont az eredményeknek fontos tudományos haszna lehet a jövőben. A kinyert adatok segíthetnek a csillagászoknak abban, hogy kiderítsék, miként alakult ki a Föld, valamint abban is fontos szerepe lehet a tanulmánynak, hogy más Föld-szerű bolygókat — és holdjaikat — találjanak a tágabb univerzumban.

A kutatócsoport tagjai különböző holdat is számításba vettek. Kezdetnek egy olyat, ami a mi Holdunk mérőszámaival azonos, majd egy olyat, amely a Plútó tömegével — a Hold méretének körülbelül egyhatoda — megegyezik, végezetül pedig a Ceres törpebolygó adataival azonosat. A mérések egy 3 ezer éves időszakra vonatkozó fizikai szimuláción alapultak.

Végeredményként megállapították, hogy a Föld még két Hold-méretű holdat is elbírna, illetve még többet is, amennyiben azok kisebbek.

A szimulációk azt mutatták, hogy a bolygónk gravitációs mezeje képes lenne eltartani akár három, a jelenlegi Holdunk méretével megegyező holdat, esetleg négy Plútó nagyságút, vagy hét Cereshez hasonló holdat is — írja a ScienceAlert. Feltéve, ha ezek mind egyforma méretűek lennének, amire viszont kifejezetten kevés esély van.

A Hold

Fotó: Shutterstock

A Naprendszerben több olyan planéta is létezik, melyek több holddal rendelkeznek. A Jupiternek és a Szaturnusznak egyenként több tucat van, míg a Merkúrnak és a Vénusznak egy sincs. Ez valószínűleg az eltérő kialakulási módjuk és az univerzumban elfoglalt különböző helyzetük miatt alakult így. A Föld és a Föld-szerű világok máshol az Univerzumban potenciálisan hétnél több holdat is eltarthatnának, ha különböző méretűek lennének.

A további számítások azonban meghaladják a jelenlegi tudományos ismeretek kereteit, ugyanis a bolygóknak eltérő gravitációs mezejük van, ezt pedig nem veszi figyelembe a tanulmány. Billy Quarles — fizikus — így nyilatkozott az eredményekről:

„Modellünk figyelmen kívül hagyja a Naprendszeren belüli összes többi bolygó gravitációs hatását. Ez fontos, amikor a Naprendszeren túlra tekintünk, mert nagyon sok olyan rendszer van, amelyben csak egyetlen bolygójelölt van.

Jelenleg két feltételezhető exohold van, de mindkettő a Jupiter-szerű bolygók körül kering, körülbelül egy csillagászati egységnyi — 150 millió kilométer — távolságra.”

Mindenesetre több hold sokkal különlegesebbé tehette volna az égboltot. Azt is érdemes megjegyezni, hogy különböző nagyságuk mellett eltérő távolságokban helyezkednének el, így a Földről kémlelve más-más méretűek lennének, emellett a fél- vagy telihold fázisok is eltérően váltakoznának az esetükben.

Nyitókép: Unsplash/Neven Krcmarek