Egy Földről készített kép a világűrből, illusztráció

A Hubble Űrteleszkóp szemetében turkálva bukkantak hatalmas felfedezésre

Néhány kutató a Hubble Űrteleszkóp elvetett adatait kezdte vizsgálni annak érdekében, hátha találnak valami érdekeset a kikukázott felvételekben, mely esetleg elkerülte a szakértők figyelmét. Próbálkozásukat siker koronázta, hiszen több mint ezer felfedezetlen aszteroidát azonosítottak.


Mivel az idő előrehaladtával egyre több teleszkóp kémleli az égboltot megállás nélkül, így minden eddiginél több hasznos adattal szolgálnak a világűr megismeréséhez, ellenben több hasznos információ is elkerüli a szakértők, velük együtt pedig a műszerek figyelmét is. Mivel ezek archív tárakba kerülnek, így továbbra is elérhetők vállalkozó szellemű kutatók számára.

2019-ben csillagászok egy csoportja elindította a Hubble Asteroid Huntert. Ez egy polgári tudományos projekt, melynek célja, hogy átfésüljék a Hubble adatait új aszteroidák felfedezése érdekében. Tanulmányuk a Hubble Asteroid Hunter I. Identifying asteroid trails in Hubble Space Telescope images címet kapta.

A munkálatok során több mint 37 ezer képet vizsgáltak meg, melyek mindegyike 2002. április 30-a és 2021. március 14-e között készült. A legtöbb fotót 30 perces hosszúságú expozíció alatt csinálják, így az aszteroidák vonala ívelt csíkként jelenik meg. Éppen ez adja a probléma forrását, mivel a gépek sok esetben nem ismerik fel ezeket a motívumokat.

Több önkéntes is részt vállalt a tanulmány megírásában. Feladatuk elsősorban a saját tudásuk szerinti értékelés volt a képekre, hogy szerintük vajon aszteroida látszik-e rajtuk. Ezzel egy új algoritmus tanulását segítették, mely a későbbiekben ellátta a feladatukat. A tanulmány három főszerzője átnézte az eredményeket, valamint kizártak olyan tényezőket, mint a kozmikus sugárzás és más objektumok. Eredményként 1701 nyomot találtak 1316 Hubble-felvételen.

A további megfigyelések bebizonyították, hogy néhány felfedezés valóban egy eddig észrevétlen aszteroida, vagy egyéb apróbb űrbéli test. Az adatok egyharmada már korábban felfedezett jelenségre utalt, így a végleges szám 1031 azonosítatlan test lett. Bár a többségüket elképzelhető, hogy nem fogadják majd el hivatalosan, az újonnan kapott információk a jövőben segíthetik a Naprendszer kialakulásának megismerését.

„Az egyik csillagász szemete egy másik kincse lehet. Az aszteroidák a Naprendszerünk kialakulásának maradványai, ami azt jelenti, hogy többet tudhatunk meg a bolygóink születésének körülményeiről"

— olvashatjuk a tanulmány egyik vezető szerzőjének szavait a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Shutterstock