Egy galaxisról készített fotó

A Hubble űrtávcső évfordulójára öt különálló galaxis bámulatos csoportját mutatták be

A Hubble űrtávcsőnek idén ünneplik a 32. évfordulóját, ennek örömére pedig olyan lélegzetelállító képet osztottak meg, melytől még a legnagyobb űrkutatóknak is leesik az álluk. A felvételen öt galaxis lenyűgöző együttállása figyelhető meg, ilyet pedig nem minden nap lehet látni.


A galaxishalmaz a Hickson Compact Group 40 nevet viseli és abban az időben, amikor a fotó készült, hihetetlenül közel álltak egymáshoz a részek. A felvétel nem mindennapi látványt nyújt, azt pedig biztosra lehet tudni, hogy nagyjából egymilliárd év múlva mindannyian összeütköznek, és egy óriási elliptikus galaxist alkotnak.

A képen három spirál alakú galaxist lehet megfigyelni narancssárga porfelhőikkel, egy ellipszis alakút, amely a fotó felső részén rengeteg csillag fényével tündököl, valamint egy lencseszerű társuk is megpillantható a jobb alsó sarokban.

A legnagobb különlegesség a jelenséggel kapcsolatban, hogy ez a szokatlanul sűrű galaktikus halmaz, amely valahol a Hydra csillagkép irányában helyezkedik el, nem egy nagyobb tömeg része. Röntgenfelvételekből kiderült, hogy ezek gravitációs hatást gyakorolnak egymásra, mivel a köztük lévő térben hatalmas mennyiségű forró gáz található, mely a későbbiekben elkerülhetetlen összeolvadáshoz vezet majd.

A felvétel a Hubble űrtávcsőnek köszönhetően készült, melynek idén ünneplik működésének 32. évfordulóját. 1990. április 25-én állították először pályára, azóta pedig mintegy 1,5 millió pillanatfelvételt készített nagyjából 50 ezer égitestről. Az adatok teljes archívuma tárolva van és mindenki számára elérhető, a jövőben pedig még rengeteg gyönyörű űrfotót készíthet a nagyközönség és a kutatók számára.

Forrás: ScienceAlert