Ezzel a tervvel mentenék meg a NASA legendás teleszkópját

Ezzel a tervvel mentenék meg a NASA legendás teleszkópját

A NASA Hubble-űrteleszkópja lassan nyugdíjba megy, azonban néhány startup szívesen megmentené a legendás eszközt.


A Gizmodo szerint a tokiói Astroscale nevű startup és a kaliforniai Momentus Space közös tervet dolgoztak ki a Hubble megmentésére, amely 33 évvel ezelőtti indítása óta egyre közelebb süllyed az alacsony Föld körüli pályához.

A NASA tavaly év végén egy pályázatot írt ki a Hubble megmentésére. A SpaceX a NASA-val közösen dolgozik egy megvalósíthatósági tanulmányon, de a két startup koncepciója is legalább ennyire érdekes.

Ez is érdekelhet: A James Webb űrteleszkóp lenyűgöző porvihart pillantott meg egy távoli bolygón

Egy személyzet nélküli rakéta egy vízhajtású hajtóművet indítana alacsony Föld körüli pályára, amely aztán mintegy 50 kilométerrel feljebb tolná a Hubble-t. A dokkolás után pedig eltávolítana minden olyan űrszemetet, amely zavarhatja a teleszkóp új pályáját.

A Momentusnak már van egy űrhajó vontatója, és a hét elején bejelentette vízhajtású rendszerét, amelyet a tervezett Hubble-misszióhoz használnának – már amennyiben megnyernék a pályázatot.

Az Astroscale pedig a speciális űrszemét-felfogó technikájával járul hozzá a projekthez, amelynek e hónap elején volt egy majdnem sikeres orbitális tesztje, amely sajnos az utolsó pillanatban meghiúsult néhány furcsa anomália miatt.

A Gizmodo azonban felhívja a figyelmet, hogy ugyan a NASA is ígéretesnek tartja a projektet, de a cégek személyzet nélküli és vízhajtású tervének egyelőre kipróbálatlan és bizonyítatlan volta elbizonytalaníthatja az ügynökséget.

Forrás: Futurism

Kép: Shutterstock