II. Erzsébet királynő éves karácsonyi üzenete felvételekor a londoni Buckingham-palota fehér szalonjában 2018. december 24-én

Ezért állt a karácsonyfa II. Erzsébet királynőnél még februárban is

A legtöbbünk számára az általánosan elfogadott szabály az, hogy a karácsonyi díszeket január 6-ig, azaz vízkeresztig le kell szedni. A néhai II. Erzsébet királynő ennél azonban jóval tovább hagyta állni a feldíszített karácsonyfát.

II. Erzsébet királynő ehelyett sokkal későbbi menetrend szerint járt el, és úgy döntött, hogy különböző rezidenciáit február 6-án vagy azt követően szabadítja meg az összes karácsonyi dekorációtól.

A néhai uralkodónak azonban jó oka volt arra, hogy az ünnepi hangulat tovább kitartson: február 6-án volt édesapja, VI. György király halálának évfordulója. Az uralkodó 1952-ben hunyt el, a trónt legidősebb lányára hagyva, II. Erzsébet pedig a díszekkel az ő emléke előtt kívánt tisztelegni.

A fenti hírt közlő OK! magazin szerint azt nem tudni, hogy III. Károly király királyként töltött két karácsonya alatt megtartotta-e anyja hagyományát.

A királyi családnak sok más karácsonyi hagyománya is van, például nem karácsony reggelén, hanem szenteste bontják ki a karácsonyi ajándékokat.

„Szenteste, amikor az egész klán együtt van, az uralkodó unokái és dédunokái végzik el az utolsó simításokat a Fehér Szalonban álló 6 méter magas karácsonyfán. Az ajándékokat aznap teázás közben bontják ki, mivel a királyi család még mindig tartja magát ahhoz a német szokáshoz, hogy szenteste bontják ki az ajándékokat”

– mondta Robert Jobson királyi szakértő még 2021-ben.

Ezek az ajándékok jellemzően inkább tréfás, mint drága ajándékok, mivel a királyi családtagok bármikor megengedhetik maguknak hogy luxuscikkekkel kényeztessék magukat.

További hagyományok közé tartozik az édes finomságok, például a Cinnamon Star kekszek élvezete, és úgy tudni, a családtagok igyekeznek távol maradni a Monopoly társastól, mert a játék túlságosan elfajulhat a versengő társaságban.