II. Erzsébet trónbeszéde előtt 2021-ben

II. Erzsébet 59 év után először kénytelen kihagyni a trónbeszédet

A brit királynő helyett fia, Károly herceg tart beszédet a Parlament nyitónapján.

A hírt a Buckingham-palota jelentette be hétfőn. 1963 óta ez lesz az első alkalom, hogy II. Erzsébet kihagyja a trónbeszédet, írja a BBC.

A Buckingham-palota hozzátette, hogy a 96. születésnapját nemrég ünneplő királynő remélte, hogy részt tud venni az eseményen, de mozgásszervi problémái miatt végül nem fog.


Az uralkodónak az utóbbi időben több nyilvános szereplését is le kellett mondania emiatt, köztük a húsvét nagycsütörtöki istentisztelet, és bejelentette, hogy idén nem rendez királyi kerti partikat.

Egy közlemény szerint a királynő az orvosaival konzultálva vonakodva döntött úgy, hogy nem vesz részt az állami megnyitón.

A császári állami koronát mégis elviszik a parlamentbe, és a királynő trónja üresen marad, Károly herceg, Kamilla cornwalli hercegné és Vilmos cambridge-i herceg várhatóan ott foglal majd helyet az összegyűlt parlamenti képviselők előtt.

A Fülöp hercegnek márciusban tartott hálaadó istentisztelet volt az egyetlen nyilvános esemény a királyi rezidenciákon kívül, amelyen II. Erzsébet idén eddig részt vett.

II. Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151 a londoni Westminster-palot\u00e1ban, a Lordok H\u00e1z\u00e1ban tartott \u00e1llami parlamenti megnyit\u00f3n mondott besz\u00e9de el\u0151tt 2021-ben.

Fotó: Profimedia

Úgy tudni azonban, hogy a királynő a héten más találkozókat is tervez, beleértve a miniszterelnökkel és a Titkos Tanáccsal való rendszeres találkozóit, valamint néhány magánmeghívást.

A Parlament állami megnyitója a parlamenti év kezdetét jelenti, a királynő beszéde a kormány napirendjét és a bevezetni kívánt törvényeket ismerteti. A beszédet általában az uralkodó, mint államfő olvassa fel, a királynő 70 éves uralkodása alatt csak kétszer, 1959-ben és 1963-ban hagyta ki a beszédet terhessége miatt. Ezeken az alkalmakon a beszédet a főkancellár mondta el, de idén a walesi herceg helyettesíti a királynőt.

Az elmúlt években az állami megnyitó többször is átalakult - a királynő nem viseli a nehéz császári koronát vagy ünnepi palástot, és tavaly a koronavírus-korlátozások miatt a ceremónia is csökkentett létszámú volt.

Nyitókép: Profimedia