Perli az Instagramot a tévesen terroristának nézett 13 éves kislány anyja

Perli az Instagramot a tévesen terroristának nézett 13 éves kislány anyja

Egy floridai kislánynak tévesen 14 napot kellett rendőri fogságban töltenie, mivel Instagram-üzenetei miatt terrorizmussal vádolták – mint kiderült, tévesen. Édesanyja most a techvállalatot és az iskolát is perli.

Szörnyű élmény lehetett a 13 éves, floridai Nia Whimsnek, mikor elvitték a rendőrök, és ráadásul 14 napon keresztül fogságban is tartották. Azzal vádolták, hogy olyan Instagram-üzeneteket küldött iskolájának, amiben azt állította, fel akarja robbantani az intézményt, és diákok és tanárok megölésével is fenyegetett. – számolt be a hírről a haszon.hu.

Óriási hiba

Aztán kiderült az igazság: az iskola egy másik diákja hozott létre Nia adataival egy e-mail címet és több instagramos kamufiókot is, ahonnan saját magának, a többi diáknak és az iskolának is fenyegető üzeneteket küldött, csak hogy besározza Niát. Kicsit túlzásba esett ezzel a diákcsínnyel!

Nia édesanyja, Lezlie-Ann Davis az iskolát, az Instagramot és a cég anyavállalatát, a Meta Platformst is beperelte, illetve jelezte, a helyi rendőrség ellen is eljárást fog indítani. Szerinte nagyon könnyen el lehetett volna kerülni, hogy kislányát elvigyék a rendőrök, ugyanis igen egyszerűen, az IP-cím ellenőrzésével ki lehetett deríteni, hogy az üzeneteket nem Nia küldte, hanem az osztálytársa. A helyi rendőrség ezt jól elbaltázta, és két hétig tartott nekik ez az egyszerű vizsgálat, amíg egy ártatlan kiskorú fogságban sínylődött, egészen biztosan halálra rémülten.

Hiszen melyik 13 éves kezelné azt jól, ha bilincsben viszik el?

Épp az érzelmi károk miatt perel az édesanyja. Édesanyja a periratban azt is kifejtette, hogy pár nappal az incidens előtt kivette a suliból lányát, mert iskolatársai zaklatása durván elfajult, amit többször is jeleztek az intézmények, érdemi lépés Nia védelmében azonban nem történt.

A másik gyereket közben őrizetbe vették, a család pedig 30 ezer dolláros kártérítést követel. Az édesanya állítása szerint az Instagram nagyon hanyagul kezelte a kérdést, pedig azt hirdeti a vállalat, hogy kiemelten komolyan veszi a kamuprofilok kérdését, és gyors kivizsgálás után elvileg törli azokat.