egy nő a fotelben hátradőlve mereng mosolyogva

Ha te is szoktad ezt a tevékenységet végezni, az a magas IQ jele lehet

Azok, akiknek hatékonyan működik az agya, általában rendelkeznek szabad kapacitással az elméjükben. De mit is jelent ez pontosan?


Egy friss kutatás szerint – melynek eredményei a Neuropsychologia című folyóiratban jelentek meg − a napközbeni álmodozás a kreativitás és a magasabb intelligencia jele lehet. A kutatásból az derült ki, hogy azok, akik több elkalandozásról számoltak be, magasabb intellektuális képességekkel rendelkeztek, és hatékonyabban működött az agyuk.

A következtetések egy olyan vizsgálatból származnak, amelyben több mint 100 ember bámult öt percig egy fix pontot, miközben letapogatták az agyukat. A cél az volt, hogy megnézzék, hogyan működnek együtt az agyterületek, amikor nem kaptak semmi konkrét feladatot.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hatékonyabb agyúak okosabbak és kreatívabbak is voltak. Dr. Eric Schumacher, a tanulmány társszerzője elmondta:

A hatékony agyú embereknek talán túl nagy az agykapacitásuk ahhoz, hogy megállítsák elméjük elkalandozását. Az emberek hajlamosak arra gondolni, hogy az elmék elkalandozása negatív dolog, hogy azt jelenti, próbálsz figyelni, de nem tudsz. A tanulmány eredményei azonban épp az ellenkezőjét támasztják alá. Vannak emberek, akiknek hatékonyabb az agyuk.
egy n\u0151 kib\u00e1mul az ablakon a gondolataiba mer\u00fclve

Fotó: Getty Images

A hatékony agy egyik jele lehet, hogy képes vagy úgy be- és kikapcsolódni a beszélgetésekbe, hogy közben nem maradsz le semmiről.

Dr. Schumacher hozzátette:

Eredményeink a szétszórt professzor figurájára emlékeztetnek, aki zseni, de a saját világában él, és néha egyáltalán nem vesz tudomást a környezetéről. Vagy az iskolások, akik intellektuálisan túl fejlettek az osztálytársaikhoz képest: míg a barátaiknak öt percbe telik, mire megtanulnak valami újat, ők egy perc alatt rájönnek, aztán álmodozásba kezdenek.

Christine A. Godwin, a tanulmány első szerzője szeretné pontosan megvizsgálni, hogy mikor lehet hasznos az elkalandozás és mikor nem:

Fontos egyéni különbségeket is figyelembe kell venni, például azt, hogy az ember mennyire motivált vagy szándékozik egy adott feladatra koncentrálni.

Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Getty Images