Egy gyerek könyveket olvas

3 mód, ahogy a fizikai aktivitás növeli a gyerekek intelligenciáját

Az új kutatások megkérdőjelezik azt a széles körben elterjedt elképzelést, miszerint az intelligencia állandó és nem lehet napi szokásokkal vagy életmódbeli változásokkal módosítani. Az általunk összefoglalt tanulmány azt bizonyítja, hogy egy mozgásprogram növeli a gyerekek intelligenciáját.


Az ActiveBrains által végzett tanulmány elsődleges célja az volt, hogy megvizsgálják az aerob aktivitást és az erőfejlesztő edzéseket kombináló mozgásformák hatását a diákok hippokampuszának — memória központja — méretére.

Emellett a végrehajtó funkciókban, az általános intelligenciában és a tanulmányi készségekben elért módosulásokra is kíváncsiak voltak.

A nem sportoló kontrollcsoporthoz képest azok a diákok, akik heti három 90 perces edzésen vettek részt — 60 perc kardió és fél óra erősítés — jelentős javulást értek el számos szempontból. Egyrészről a fluid intelligenciájuk megemelkedett, amely a problémamegoldásért felelős, valamint a kikristályosodott intelligencia terén is fejlődés mutatkozott, ami az információk tárolásában segít.

Mind ezek mellett a kognitív rugalmasságban is javulás mutatkozott.

Bár a szakértők ezzel a módszerrel három különböző módon növelték az iskolások intelligenciáját, mégsem jöttek rá arra, milyen agyi változások következtek be az edzésprogram által.

A kezdeti hipotézis ellenére, mely szerint a 5 hónapos program végeztével megnövekedett hippokampusz szürkeállománya lesz a diákoknak, nem találtak eltéréseket a szürkeállományban.

Egy l\u00e1ny tanul az oszt\u00e1lyterm\u00e9ben

Fotó: Shutterstock

„Úgy véljük, hogy az edzéscsoportban résztvevőinknél bizonyos agyi eredményeknek meg kellett változniuk ahhoz, hogy megmagyarázzák az intelligenciában és a kognitív rugalmasságban megfigyelt változásokat. Ezek molekuláris vagy sejtszinten következhettek be, amit az itt használt neuroimaging technikákkal nem sikerült kimutatni”

— olvashatjuk a szerzők szavait a Psychology Today cikkében.

A kutatócsoport mindenképp tovább akar dolgozni a területen, hogy későbbi kutatások során választ találjanak a fennmaradt kérdésekre.

A tesztelt edzésprogram egyik legnagyobb előnye, hogy az erősítő, illetve a kardió gyakorlatok sem igényelnek edzőtermi gépeket. Mivel nincs hozzá szükség speciális eszközökre, így költséghatékonyan és könnyen megvalósítható lenne az iskolákba való bevezetése.

Nyitókép: Shutterstock