Egy galaxisról készített illusztráció

Csillagászok megtalálták az eddigi legtávolabbi galaxist — hova tovább?

Csillagászok ismételten rekordot döntöttek és megtaláltak egy eddigieknél sokkal távolabbi galaxist. Ez egy olyan eredmény, amit csak ebben az évben már kétszer is elértek és valószínűleg nemsokára egy még messzebb lévőt pillantanak majd meg. Mit jelent ez a jövőbeli kutatásokra nézve?


Idén áprilisban a szakértők egy olyan galaxisra hívták fel az emberek figyelmét, ami 330 millió fényévvel az ősrobbanás után történt. A lenyűgöző eredményt nagyon gyorsan felülírták és találtak egy másik, csupán 300 millió fényévnyire történtet. A mostani viszont minden korábbit meghaladó 235 millió fényévre az ősrobbanástól történt galaxist fedeztek fel.

A CEERS-93316 névre keresztelt galaxisjelölt felfedezése azt jelenti, hogy a James Webb űrteleszkóp készen áll arra, hogy szélesre tárja a korai világegyetem képét az emberiség előtt. Az ősrobbanás utáni első egymilliárd év intenzív érdeklődésre tart számot a kozmológusok számára. Mivel a fénynek idő kell ahhoz, hogy elérjen hozzánk, így az abból kinyert képek egyfajta időgépként mutatják az egykor megtörtént eseményeket.

A kutatók természetesen többet szeretnének tudni a világegyetem kialakulásának kezdeti időszakáról. Hogyan születtek az első csillagok? Miként fejlődtek ki a galaxisok? Ezek és még sok más kérdés vár megválaszolásra a témával kapcsolatban. A Webb egyik fő feladata, hogy visszatekintsen abba a távoli, ködös időbe.

A CEERS-93316 a szakértők szerint elég közel van az ősrobbanáshoz, hogy a legelső galaxisok egyike legyen. Amennyiben valóban egy ilyenről van szó, akkor valószínűleg nem sokáig bitorolja majd a rekordercímét, ha pedig mégsem az, akkor sem valószínű, hogy nagyon sokáig kell még várni a kívánt objektumok megpillantásáig.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert