A James Webb űrteleszkóp

A James Webb űrteleszkóp lenyűgöző porvihart pillantott meg egy távoli bolygón

A James Webb űrteleszkóp teljesítményét csak dicsérni lehet az elindítása óta. Most egy újabb csúcsot döntött friss felvételeivel. Az emberiség most először figyelhetett meg részletesen egy porvihart a Naprendszeren kívül.


A James Webb a VHS 1256 b nevű exobolygót figyelte meg, amikor alaposan kielemezte a rajta végbemenő porvihart. Maga az idegen planéta hozzávetőlegesen 40 fényév távolságra található. A bolygót először 2015-ben észlelte a chilei Vista teleszkóp, az azóta eltelt időben pedig több más megfigyelőegység is képes volt adatokat gyűjteni róla.

Azonban a tavaly útjára bocsájtott űrteleszkóp képes volt nagyon gyorsan legalább annyi információt gyűjteni az exobolygóról, mint minden más teleszkóp az elmúlt években összesen. Többek között a rajta végbemenő porviharba is mélyebb betekintést engedett. A sajtóközleményben azt is megosztották a szakértők, miből áll a megfigyelt planéta légköre.

„A csapat azt vetíti előre, hogy az ezekben a felhőkben kavargó szilikátok időnként túl nehézzé válnak, és a bolygó légkörének mélyére záporoznak. A Webb megfigyelései a víz, a metán és a szén-monoxid egyértelmű jeleit is mutatják, és bizonyítékot szolgáltatnak a szén-dioxidra"

— mondták a kutatócsoport tagjai a nyilatkozatban.

A szakemberek a VHS 1256 b-t egyébként szuper-Jupiternek nevezik. Ez azért van, mert légköre hasonlít a Naprendszer gázóriásához, csupán tömegét tekintve 12-18-szor nagyobb.

„Egyetlen más teleszkóp sem azonosított egyszerre ennyi jellemzőt egyetlen célpont esetében. A Webb egyetlen spektrumában rengeteg olyan molekulát látunk, amelyek részletesen bemutatják a bolygó dinamikus felhő- és időjárásrendszerét"

— mondta Andrew Skemer, a témával kapcsolatban megjelent tanulmány társszerzője.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism