Jane Fonda a Netflix Grace és Frankie című sorozatának promóciós eseményén 2022. április 23-án Hollywoodban

Jane Fonda erősebbnek érzi magát, mióta rákot diagnosztizáltak nála

A színésznő három héten belül megkapja az első kemoterápiás kezelését, miután non-Hodgkin limfómát diagnosztizáltak nála.

Jane Fondánál nemrég B-sejtes non-Hodgkin limfómát diagnosztizáltak, de biztosította rajongóit, hogy még sosem érezte magát jobban.

A színésznő egy blogbejegyzésben osztotta meg a betegséggel kapcsolatos eddigi tapasztalatait a honlapján, mindössze négy nappal azután, hogy a nyilvánossággal tudatta, rákos. Sorait azzal kezdte, hogy megköszönte rajongóinak „a szeretet és támogatás minden megnyilvánulását”, hozzátéve, hogy „mélyen meghatódott és felemelően hatott rá”.

Emellett kifejtette, hogy annak ellenére, hogy korábban kétszer is megküzdött a betegséggel, meggyőződött arról, hogy egy nagyon jól kezelhető rákról van szó és a betegek által kapott gyógyszerekkel nagy előrelépés történt.

„A múlt hét óta nagyon sokan írtak nekem vagy tettek közzé, hogy nekik is volt ilyen típusú rákjuk, és évtizedek óta rákmentesek. Nos, én hamarosan 85 éves leszek, így nem kell aggódnom a „sok évtized” miatt. Egy is megteszi majd.”

– írta, hozzátéve, hogy az első kemoterápiás találkozója három hét múlva lesz.

Nem meglepő, hogy Fonda, aki a 80-as években edzésbirodalmat hozott létre, betegségét is aktívan vészeli át. A színésznő elmondása szerint erősebbnek érzi magát, mint évek óta bármikor.

„Az orvos azt mondta, hogy a kemoterápia okozta fáradtság legjobb ellenszere a mozgás. Sétálj. És én sétáltam is. Nagyon korán, mielőtt a rekkenő hőség beköszönt. És edzek is. Nem ez az első találkozásom a rákkal. Volt már mellrákom és masztektómiám, és nagyon jól átvészeltem, és újra így fogok tenni.

Ahogy a múlt heti nyilatkozatomban is mondtam, fájdalmasan tudatában vagyok annak, hogy az a csúcsminőségű kezelés, amelyben részesülök, nem olyasmi, amire ebben az országban mindenki számíthat, és ezt paródiának tartom. Ez nem igazságos, és továbbra is harcolni fogok a mindenki számára elérhető minőségi egészségügyi ellátásért”

– fogalmazott.A klímaválság elleni aktívan harcoló Fonda arról is beszélt, hogy nemrégiben felállított diagnózisa „minden eddiginél elszántabbá tette, hogy továbbra is véget vessen a fosszilis tüzelőanyagok halálos hatásainak” .

Bár a legtöbben tudjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagok az éghajlati válság elsődleges okozói, sokan talán nem tudják, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátása rákot és más súlyos egészségügyi problémákat is okoz, mint például születési rendellenességeket, gyermekkori leukémiát, szívrohamot, agyvérzést, tüdőbetegséget és koraszülést. Meg kell találnunk a módját, hogy közösen véget vessünk ennek a halálos összefüggésnek. Túl sok család szenvedett, túl sok közösséget felejtettek el, áldozati zónákként írták le, túl sok fájdalmat kellett elviselni. Ennek nem kell így lennie. A mi erőnkben áll, hogy ezen változtassunk, és én mindent meg fogok tenni ennek érdekében. Ez a rák nem fog eltántorítani engem.

(Glamour)

Nyitókép: Getty Images / Jon Kopaloff