Jéghotel Svédországban

Luxus és különleges élmény: A svédek kedvenc jéghotele

A wellness hotel sem rossz, de ha valami különleges és extrémre vágysz, irány a jéghotel!


Közeledik az év vége, az utolsó tartalékainkat robbantjuk be otthon és a munkában is, sokunknak már csak azon jár az agya, milyen érzés lesz bejglit majszolni és pihenni az ünnepek alatt. Erre még bő két hetet várnunk kell, de addig is fantáziálhatunk arról, mi jelentené a legnagyobb kikapcsolódást számunkra.

A wellness jó dolog, de ha egy kicsivel izgalmasabb vagy különlegesebb élményre vágyunk, nekünk találták ki a jéghoteleket.

Svédországban nem kell attól tartani, hogy ne lenne elég hideg és fagy, nem csoda, hogy ezt a szállodaipar is lelkesen kihasználja. Amint megfagy az Észak-Svédország és Észak-Finnország határán húzódó Torne-folyó, hatalmas jégtömbjeiből hotelt faragnak – 1989 óta minden évben. Ma, több mint három évtizeddel később, az Északi-sarkkörtől 200 kilométerre fekvő jukkasjärvi jéghotel a világ minden részéről érkező turisták kihagyhatatlan állomása lett Svédországban.

Az idén december 10-én elkészült szálló idén azonban különleges lakosztállyal bővül, melynek tervezésében maga Károly Fülöp svéd királyi herceg is részt vett.

A mínusz öt fokos lakosztály egyik különlegességét a jégbe fagyasztott virágok adják, emellett a vendégek méhek zümmögését, hegedűjátékot és szélzúgást is hallhatnak a szobában.

A tervezők célja az volt, hogy a vendégek egyszerre éljék át a fagyos svéd telet és a viszonylag meleg nyarat, a lakosztály emiatt az egyik legfontosabb svéd ünnepségről, a Midsommarról kapta a nevét. Ezen az ünnepen, mely szó szerint nyárközépet jelent, az év leghosszabb nappalát ünneplik. Ilyenkor májusfát állítanak a helyiek és népdalokat énekelnek, táncolnak, majd nagy lakomával zárják az estet.