A Jupiter

40 év után fejtették meg a Jupiter északi fényének rejtélyét

Bár azt gondolhatnánk, az aurora borealis kizárólag csak a Földön megfigyelhető jelenség, ez valójában nem igaz. Naprendszerünk több bolygóján is észleltek már hasonló fényjátékot a tudósok, így például a Jupiteren is, melynek okát 40 év után sikerült megfejteni.


Az óriás bolygón a pulzáló röntgenkitöréseknek köszönhetően kialakult jelenség hátteréről a NASA rendszeresen „hatalmas rejtélyként" számolt be.

„Ezek elképzelhetetlenül erősebbek (mint a földiek) és sokkal összetettebbek. A Jupiter északi fényei ilyen fényes kitörésekkel rendelkeznek, és ezek a kitörések akár terawattos teljesítményűek is lehetnek, ami az egész civilizációt ellátná energiával"

– nyilatkozta William Dunn, a University College London Mullard Űrkutatási Laboratóriumának kutatója.

A tudós tagja volt annak a kutatócsapatnak, mely úgy gondolja, negyven év után végre megfejtették, mi okozhatja pontosan a Jupiter fényjelenségét. Vizsgálataik során a NASA 2016-ban indított Juno űrszondájának, valamint az Európai Űrügynökség röntgenteleszkópjának megfigyeléseinek és adatainak kombinációját vették figyelembe.

A Science Advances című folyóiratban megjelent kutatás eredményei alapján kijelenthető, hogy a röntgensarki fényeket a Jupiter mágneses terének ingadozásai okozzák.

Dunn szerint az eredményre azért kellett eddig várni, mert korábban nem állt rendelkezésükre sem a Juno, sem a röntgenteleszkóp.

Forrás: CNN