A Jupiter és az Io hold

Sarki fényhez hasonló jelenséget fedeztek fel a Jupiter Galilei-holdjain

A sarki fény megtekintése sokaknak bakancslistás álom. Tudtátok, hogy ez a jelenség nem csak a Földön létezik? Más planétákon hasonló fényjátékok lepik el az égboltot. Nemrég a Jupiter Galilei-holdjain tudták megfigyelni ezeket a jeleket.


A Jupiter négy legnagyobb holdjáról — a Galilei-holdak — már korábban is tudták a szakértők, hogy van rajtuk sarki fény. A megfigyelésük viszont nem volt egyszerű feladat. A földi teleszkópok és a holdak között a Nap túlragyogta a jelek erősségét. Ennek orvoslására szakértők a Jupiter árnyékát próbálták kihasználni.

Ekkor viszont a sötétség szinte teljesen láthatatlanná tette a planétákat. Egyedül a halványan pislákoló sarki fények voltak azok, amik jelölték a térben elfoglalt helyüket. Általuk tudhatták a csillagászok, hogy jó irányba fordították a műszereket.

Ezeknek a holdaknak a sarki fényeik a vékonyabb légkör miatt egy vöröses árnyalatot vesznek fel, ami különbözik a Földön látható jelenségtől. Azt is fontos megjegyezni, hogy a Ganymedes és az Europa holdak esetében infravörös spektrumban is megjelennek a fények. Így ez az első hasonló felfedezés, amit földön kívüli légkörben megfigyelhettek.

Az Io-n a vulkanikus légkör miatt a sarki fény egy sárgás-narancsos árnyalatot vesz fel. Ez a feltörő gázok reakciói miatt alakul így.

Fontos megemlíteni, hogy a csillagászoknak nem a látványosság feltárása miatt volt fontos ez a kutatás. Elsőszámú feladatuk az volt, hogy víz, avagy vízgőz nyomaira bukkanjanak a Naprendszeren belül. Sajnálatos módon semmilyen nyomot nem találtak, ami reménykedésre adhatna okot. A továbbiakban részletesebb elemzéseket végeznek majd a többi Galilei-holddal.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism