Kiabáló férfi

A kapcsolati erőszak áldozatain segít egy új applikáció

Már elérhető a legnagyobb app áruházakban a kapcsolati erőszak áldozatait segítő Bright Sky HU mobilalkalmazás, mely nemcsak a bántalmazó kapcsolatban élők számára jelenthet hatékony segítséget, hanem a közvetlen környezetük számára is hasznos információkat ad a segítségnyújtásról.

Jelenleg kevés olyan digitális megoldás létezik, amely tájékoztatja, illetve támogatja a kapcsolati erőszak érintettjeit és környezetüket, ráadásul a koronavírus-járvány miatt a bántalmazottak a korábbinál is nehezebben tudnak kapcsolatba lépni a segítő szervezetekkel, így még nagyobb szükség van újfajta fejlesztésekre.

A Bright Sky HU applikáció technológiai mérföldkőt jelenethet a bántalmazó kapcsolatban élők segítésében. A nemzetközi Vodafone Alapítvány saját fejlesztése hazánkkal együtt jelenleg már kilenc országban elérhető, helyenként lokalizált tartalommal. Az alkalmazás bármilyen okostelefonon használható, ami fontos szempont volt a szervezet számára a fejlesztés során

Az alkalmazás számos funkcióval segíti az áldozatok és környezetük tájékozódását a kapcsolati erőszak témájában. Az „online biztonsági útmutató" menüpont alatt az áldozatok hasznos információkat találnak arra vonatkozóan is, hogy miként óvhatják meg digitális intimszférájukat, email és közösségimédia-fiókjaikat a bántalmazótól.

Emellett a felhasználók többek között egy rövid, 12 kérdéses gyorsteszt megválaszolásával elemezhetik saját helyzetüket és megtudhatják, valóban bántalmazó-e a párkapcsolatuk, illetve esettanulmányokat olvashatnak a szexuális beleegyezés és zaklatás témakörében.

A Bright Sky applikációval veszélyhelyzetben az érintettek és környezetük azonnali segítséget kérhetnek a szakmai szervezetektől és a hatóságoktól, valamint az applikációban az országos segélyvonalak és a témában jártas segítő szervezetek elérhetőségeit is megtalálják, köztük az Áldozatsegítő Központokat, melyek jelenleg országosan hat nagyvárosban nyújtanak anyagi, pszichológiai vagy jogi támogatást a párkapcsolati erőszak áldozatainak.

Az AVON és a NO MORE alapítvány által nyolc országban, többek között az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és a Fülöp-szigeteken 8300 nő részvételével végzett kutatásából nemrég kiderült, hogy a 25-34 éves válaszadók közel kétötöde tapasztalja a szóbeli bántalmazás lehetséges jeleit kapcsolatában. Ennek eredményeként, a nők több mint egyharmada (36%) küzd önértékelési problémákkal partnere negatív megjegyzései miatt.

A kutatás résztvevőinek közel felét (47%) érte már negatív megjegyzés partnerétől megjelenését illetően, és minden ötödik nő (19%) szembesült ilyen jellegű kritikával az elmúlt hónapban. Más negatív megjegyzésekkel is gyakran találkoztak a megkérdezettek, 43 százalékuk szembesült már kritikával intelligenciáját, 44 százalékuk munkáját vagy karrierjét, 50 százalékuk testalkatát és 50 százalékuk pedig ruházatát illetően.

A testalkattal kapcsolatos kritikák a 25-34 éves korosztályt érik leggyakrabban, körükben a megkérdezettek egynegyede (24%) kapott ilyen megjegyzést az elmúlt hónapban, míg az 55 év felettiek körében ennek aránya 10 százalékra tehető.

A nők külsejére vonatkozó kritikák mellett gyakoriak a hozzátartozóikra tett megjegyzések is, a megkérdezettek több mint fele (55%) állítja, hogy partnere negatívan illette barátait vagy családtagjait. Közel egynegyedük (23%) tapasztalta mindezeket az elmúlt hónapban. A bántalmazók gyakran manipulálják ezáltal partnerüket, melynek célja, hogy elidegenítsék őket szeretteiktől, így nehezítve meg kilépésüket a bántalmazó kapcsolatból.

A szóbeli bántalmazást elszenvedő nők csupán 16 százaléka keresett segítséget, 30 százalékuk családtaghoz, 26 százalékuk pedig baráthoz fordult. Annak ellenére, hogy a felmérésben mindössze 8300-an vettek részt, érdekes adat, hogy a válaszadók 2 százaléka nem közeli hozzátartozótól, hanem például a kozmetikusától vagy fodrászától, 2 százalékuk pedig az AVON Tanácsadójától kért támogatást. Ezek az adatok jól bizonyítják, hogy egy kontroláló kapcsolatban, ahol a bántalmazó elszigetelte áldozatát barátaitól és a családjától, az ilyen kapcsolatok is fontos mentőövet jelenthetnek.

A szóbeli bántalmazás nagyon gyakori és jelentős probléma világszerte, amely komoly hosszú távú következményekkel járhat az áldozatok önbecsülését és önbizalmát illetően. Sok esetben előfutára lehet a fizikai erőszaknak is, ezért létfontosságú, hogy felhívjuk rá a figyelmet, és tudatosítsuk mindenkiben, hogy a verbális bántalmazást nem szabad eltűrni és elbagatellizálni

– mondta el Pamela Zaballa, a NO MORE alapítvány globális ügyvezető igazgatója.

Nyitókép: Shutterstock / pathdoc