Karácsonyfa a fülöp-szigeteki Manilában

Ebben az országban több mint 4 hónapig ünneplik a karácsonyt

Ez aztán tényleg ünnepi szezon.


Joggal mondható, hogy a karácsonyi időszak kiadós a Fülöp-szigeteken, ott ugyanis négy hónapig, szeptember elejétől január első hetéig tart az ünnep.

A karácsony a leghosszabb ideig ünnepelt időszak a Fülöp-szigeteken, magyarázza Robert Blancaflor, a manilai székhelyű Robert Blancaflor Group rendezvényszervező cég elnöke.

Az ünnep elüzletiesedése

Marot Nelmida-Flores, a University of the Philippines Diliman. Fülöp-szigeteki tanulmányok professzora azt mondja, hogy új keletű jelenségről van szó, melynek prózai oka van.

A bevásárlóközpontok elterjedésével, először Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában (melyek száma később más tartományokban is megnőtt, a karácsonyi énekeket nem sokkal a november 1-jei Mindenszentek napja után hallani lehetett már, mondta el Joven Cuanang, fülöp-szigeteki neurológus.

„Ezzel akarták az embereket arra csábítani, hogy kezdjék el a karácsonyi ajándékok beszerzését.”

A karácsonyi témájú árucikkeket az addiginál korábban piacra dobó kiskereskedelmi üzletek felelősek az úgynevezett „bekúszó karácsony” (christmas creep) számos országban. A kifejezés arra a jelenségre utal, amikor a kereskedők már jóval az ünnepi szezon előtt karácsonyi témájú termékeket vezetnek be az áruk közé. Jelentős különbség, hogy míg mások elítélik ezt a gyakorlatot, a filippínók nagyrészt elfogadják.

Nelmida-Flores szerint a filippínók már szeptemberben elkezdik a parol, vagyis a karácsonyi lámpások készítését.

„Mostanra a szigetek számos részén kialakultak a saját védjegyüknek számító parolok és karácsonyi témájú plázák és parkok.”

Családegyesítés

Nelmida-Flores szerint egy másik fontos tényező az úgynevezett balikbayan – egy Fülöp-szigeteki, másik országban töltött időszak utáni visszatérése.

A Fülöp-szigeteki Statisztikai Hivatal becslései szerint ez körülbelül 2,2 millió állampolgárt, akik külföldön dolgoznak. A tengerentúli filippínó munkavállalók 2020-ban közel 30 milliárd dollárt küldtek vissza a Fülöp-szigetekre, ami az ország teljes bruttó hazai termékének közel 10%-át teszi ki.

De mi van szeptemberben? A rádióállomások már ekkor elkezdik játszani az angol és tagalog nyelvű karácsonyi dalokat, és az ünnepi dekorációk is ekkor kerülnek elő, többek között a karácsonyfa is. Októberben kezdődnek a fesztiválok és a szépségversenyek, amelyek a Fülöp-szigeteken ellentmondásos, de rendkívül népszerű tevékenységnek számítanak.

Nina Halley, a The Love Garden nevű manilai virág- és dekorációs cég alapítója, aki már júliusban elkezdi kapni a karácsonyi megrendeléseket, elmondta, hogy a Fülöp-szigetekre nagy hatással van a Nyugat, különösen az Egyesült Államok.

„Így ugyanazokat a fenyőket és ciprusokat, fenyőtobozokat és szárított narancsokat használjuk nagymértékben a dekorációnkban. Akár hiszik, akár nem, fenyőfákat importálunk ... Európából.”

Blancaflor hozzátette, hogy a hosszú ünnepi időszak alapja a Fülöp-szigeteken a vallás, az ország 2021-ben ünnepelte a kereszténység 500. évét.

A Stanford School of Medicine szerint a Fülöp-szigeteken élők mintegy 92%-a keresztény, a 110 milliós lakosság több mint 80%-a római katolikusnak vallja magát, ez az arány nagyobb, mint Olaszországban. A Fülöp-szigeteki szociális kutatóintézet, a Social Weather Stations 2020-as felmérése szerint a filippínók 88%-a vallotta magát nagyon vagy közepesen vallásosnak.

A hívők közül sokan vesznek részt a Fülöp-szigeteki Simbang Gabi hagyományban, mely egy kilencnapos időszak, melynek során a hívek a karácsony előtti kilenc napon hajnalban szentmisén vesznek részt.

Hosszú ünneplés, nagy boldogság

„A filippínók boldog emberek”

– mondja Halley, hozzátéve, hogy az ottani lakosok bármiben megtalálják az okot arra, hogy ünnepeljenek, ételt készítsenek, egy asztal köré gyűljenek, énekeljenek, táncoljanak és vidámak legyenek.

Blancaflor szerint a karácsonyi időszak kiemeli a filippínó nép legjobb tulajdonságait, a vendégszeretetet, a nagylelkűséget, a kreativitást és a család iránti elkötelezettséget.

A legfontosabb szerinte az, hogy a karácsony a kultúra egymás segítése iránti odaadását mutatja be.

A Fülöp-szigeteki Statisztikai Hivatal adatai szerint a szegénység szintje 2021. elején közel 24%-ra emelkedett. Ez több mint 26 millió embert jelent, akik a szegénységi küszöb alatt élnek, amely egy ötfős család esetében havi 12 082 fülöp-szigeteki peso (85-86 ezer forint).

A mintegy 7100 szigetből álló ország a tájfunokra is hajlamos. Az Asian Disaster Reduction Center szerint évente átlagosan húsz tájfun is lecsap, melyek közül öt pusztító erejű.

Blancaflor szerint a filippínók gyorsan reagálnak, és a karácsonyi hangulatot arra irányítják, hogy mindenekelőtt azonnali segítséget nyújtsanak az érintetteknek.

„Az egyik legszebb dolog a filippínókban [az], hogy képesek mosolyogni az élet árnyoldalain keresztül, és az akadályok közepette is hálásak maradnak – tudván, hogy lesz egy jobb nap is.”

(CNBC)

Nyitókép: Shutterstock