Karikó Katalin

Karikó Katalint választotta az év hősének a Time magazin

Elon Musk pedig az év embere.

A Time-nál idén az év hősei a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésén dolgozó szakemberek, Kizzmekia Corbett, Barney Graham, Karikó Katalin és Drew Weissman lettek, szúrta ki a a 24.hu. A Time magazin a döntésről beszámoló cikkében hosszasan méltatja a koronavírus elleni küzdelemhez csatlakozó tudósok munkáját, akik lenyűgöző gyorsasággal és precizitással dolgoztak, a munka csúcsát pedig a védőoltások létrehozása jelentette.

Corbett, Graham, Karikó és Weissman szerepe a járvány elleni védelem mellett azért is kimagasló, mert az mRNS-technológia révén forradalom kezdődhet az orvostudományban – teszi hozzá a lap.

A méltatás mellett a cikkben az egyes szakemberek pályafutása is elolvasható, rögtön az elején Karikó Katalinnal, aki lényegében elindította a technológia fejlesztését. Munkája egyik fordulópontját jelentette megismerkedése Weissmannal a Pennsylvaniai Egyetemen, akivel később közös kutatásokba kezdtek.

A Time az év emberének Elon Muskot választotta idén. Az amerikai lap először 1927-ben osztotta ki a címet, melyet tavaly Joe Bidennek és Kamala Harrisnek ítéltek oda.

Nyitókép: Fotó: Bloomberg via Getty Images / Hannah Yoon