Karikó Katalin

Kisbolygót neveztek el Karikó Katalinról

A kutatóbiológus és több magyar csillagász és fizikus, valamint egy építész és egy sportoló is rajta van a legfrissebb kisbolygó-elnevezési listán.

A 2002 AR204, ismertebb nevén „Karikókatalin” nagyjából 1,5 km átmérőjű kisbolygó, mely a főöv belső részén keringve 3,7 év alatt kerüli meg a Napot, áll a csillagaszat.hu oldalán.

Karikó Katalin a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, emellett társfeltalálója nyolc, az mRNS-sel kapcsolatos szabadalomnak. Tudományos eredményei lehetővé tették a 2020 tavaszán kitört koronavírus-járvánnyal szembeni gyors fellépést.

A lap azt írja, hogy a kisbolygók elnevezése régi hagyomány, mely során a felfedezőt illeti a jog, hogy nevet válasszon a felfedezettjének. Eleinte az új kisbolygók a felfedezés után azonnal nevet kaptak, később azonban már meg kellett várni, hogy megsorszámozzák őket, amelynek feltétele pontos pályaszámítás, a biztos azonosítás.

A sorszámozás feltételei is sokat változtak, régen két különböző év, aztán legalább négy különböző szembenállás, manapság pedig gyakran 10-12 szembenállás idején készült megfigyelések kellenek ahhoz, hogy egy égitest sorszámot kapjon.

Ezt követően tíz év áll a sorszámozáskor megadott felfedező rendelkezésére, hogy nevet találjon a kisbolygónak. Ezek az élet szinte minden területéről kikerülhetnek, csak a politikusokra és katonákra van százéves moratórium – olvasható az oldalon.

Nyitókép: Bloomberg via Getty Images / Hannah Yoon