III. Károly király és Kamilla királyné integet a londoni Buckingham-palota erkélyéről a koronázási ceremónia után, 2023. május 6-án

Ez történne Kamillával Károly király halála esetén

Egyesek azt hiszik, hogy Károly halála esetén Kamilla lenne az uralkodó, ez azonban nem így van. De mégis mi lenne a királyné új titulusa?


Az uralkodó halála esetén az elsőszülött fia, Vilmos walesi herceg lépne a trónra, az ő örököse pedig György herceg lesz. Ezáltal Kamilla biztosan nem lesz soha uralkodó.

Az új címe özvegy királyné (vagy anyakirályné) lenne, amely titulust először Adelaide királynő használta 1830-ban.

Ez is érdekelhet: Ide szökik vakációzni Károly király és Kamilla királyné

Az elmúlt évszázadban is volt példa hasonló esetre, ugyanis II. Erzsébet édesanyja, Elizabeth Bowes-Lyon Vl. György király felesége volt, és sokáig anyakirálynéként volt ismert.

Kamilla esetében egyébként külön érdekesség, hogy sokáig úgy gondolták, hogy soha nem lesz belőle királyné, mivel elvált nőként házasodott össze Károllyal, ráadásul az évtizedeken át tartó szeretői viszonyuk sem segítették őt a pozíció megszerzésében.

Amikor 2005-ben hozzáment Károlyhoz például fel sem vette a walesi hercegnéi címet, mivel ez a titulus Diána nevéhez fűződött, ehelyett Cornwall hercegnéjeként lett ismert.

Az évek alatt azonban Kamilla – a rengeteg munkájának köszönhetően – kiérdemelte Erzsébet királyné bizalmát.

Őszinte kívánságom, hogy amikor eljön az idő, Kamillát királynéként ismerjék el, hogy folytathassa saját hűséges szolgálatát

– mondta a királynő a platina jubileumi ünnepségén.

Forrás: Mirror

Nyitókép: Dan Kitwood/Getty Images