Károly és Kamilla 2022. karácsonyán

Így ünnepli a karácsonyt idén Károly és Kamilla

Károly király és Kamilla idén is a karácsonyi ünnepek élére áll a királyi családban.


A Buckingham-palota nemrég megerősítette, hogy a 75 éves király és a 76 éves királyné részt vesz a Sandringham-templomban tartott reggeli istentiszteleten karácsony napján. A házaspárhoz a királyi család többi tagja is csatlakozik, és együtt vonulnak majd fel jövő hétfőn.

A királyi család generációk óta a norfolki Sandringham-házban ünnepli a karácsonyt, és a közeli Szent Mária Magdolna-templomba való december 25-i sétájuk ünnepi hagyománnyá vált.

A tavalyi év különösen jelentős volt, mivel Károly és Kamilla először vezették a családot az új királyi uralkodóházban, valamint a koronavírus-járvány miatt 2019 óta először tértek vissza az éves hagyományhoz.

Erzsébet királynő 2022 szeptemberében bekövetkezett halála után Károly „szeretné fenntartani néhai édesanyja számos hagyományát" − árulta el Caroline Perry, a Corgi and the Queen (A corgi és a királynő) című könyv szerzője. Ennek érdekében a közelgő ünnep valószínűleg hasonlítani fog a tavalyihoz, mivel a királyi család aprólékosan ügyel a karácsonyi hagyományokra.

A királyi család tagjai szenteste cserélnek ajándékot, folytatva egy német szokást, amelyet Viktória királynő bajor származású férje, Albert herceg vezetett be a 19. század közepén. A család arról is ismert, hogy drága ajándékok helyett buta ajándékokat cserélnek. Katalin állítólag egyszer sógorának, Harry hercegnek egy műanyag Grow Your Own Girlfriend (Növessz saját barátnőt) készletet adott − még mielőtt megismerkedett volna feleségével, Meghan Markle-lel.

A karácsony esti ajándékcsere és a Szent Mária Magdolna templomban tartott reggeli istentisztelet után karácsony napján a királyi család visszavonul a Sandringham-házba, ahol hagyományos karácsonyi ebédet tartanak, amely sült pulykából, burgonyából, áfonyából, kenyérmártásokból és karácsonyi pudingból áll. Az ünnepi ebédet követően a család az uralkodó éves televíziós beszédére hangolódik, amelyet délután 3 órakor sugároznak az Egyesült Királyságban.

Károly király tavalyi beszédét a windsori kastély Szent György-kápolnájának quire-jában vették fel, ahol a királynő és édesapja, Fülöp herceg is nyugszik. Károly király néhai édesanyja ülő pozíciója helyett állva mondta el beszédét, és több érzelemmel fűszerezte azt, mint ahogy azt édesanyjára jellemzően tette. Károly méltatta a „templomok, zsinagógák, mecsetek, templomok és gurdwarák" kritikus közösségi munkáját. Elismerte azt a „nagy aggodalmat és nehézséget" is, amellyel az emberek manapság szembesülnek.

A Sandringhamben karácsonyozó családtagok körét továbbra is titok övezi. Vilmos herceg és Katalin hercegné valószínűleg három gyermekükkel vesznek majd részt, az ITV pedig novemberben arról számolt be, hogy Kamilla királyné először hívta meg gyermekeit és unokáit az ebédre. Most, hogy Károllyal együtt ő is az ünnep házigazdája, itt az ideje, hogy családját még jobban bevonja a királyi családba.

Harry herceg és Meghan várhatóan idén sem lesznek Sandringhamben. Sussex hercege és hercegnéje legutóbb 2018-ban töltötte a karácsonyt a királyi családdal.

Forrás: People

Nyitókép: IGetty Images