Károly király

Bemutatták a koronázás óta készült első hivatalos portrét Károly királyról

A napokban mutatták be a koronázás óta készült első hivatalos portrét Károly királyról, amelyet Jonathan Yeo brit művész festett.


III. Károly király első hivatalos festett portréja leleplezésének helyszínéül a Buckingham-palotát választották. A hatalmas, vászonra festett olajkép az életnagyságnál is nagyobb Károly királyt ábrázolja a walesi gárda egyenruhájában.

Az élénkpiros, körülbelül 3,5 méterszer 3,5 méteres alkotás Jonathan Yeo brit művész munkája, aki Tony Blairt, Sir David Attenborough-t és Malala Yousafzai-t is megfestette korábban.

Az új portrén a királyt karddal a kezében ábrázolják, miközben egy pillangó érkezik a vállára. A portré leleplezések mindig idegőrlők, mind a művész, mind pedig a modell számára, különösen, ha egyikük maga Anglia királya.

K\u00e1roly kir\u00e1ly els\u0151 hivatalos portr\u00e9ja a koron\u00e1z\u00e1s \u00f3ta

Instagram

Kamilla királyné a portrét látva állítólag ezt mondta a művésznek:

„Igen, elkaptad őt.”

Yeo szerint a portrékat az tudja a legjobban megítélni, aki nagyon jól ismeri az ábrázolt személyt, mert azonnal felismeri, hogy mennyire igazi a festmény.

A királyt 1975-ben a walesi gárda ezredesévé nevezték ki. A képen az egyenruha vörös színe beleolvad a vörös háttérbe, így a király arca még inkább előtérbe kerül.

Yeo elmondása szerint azt akarta, hogy a festmény jellegzetes legyen, és szakítson vele a múlttal. Valami személyesre törekedett.

Fotó: Getty

(BBC)