III. Károly király

Károly király gazdagabb lett, mint a néhai II. Erzsébet királynő

Károly király uralkodása meglehetősen jövedelmezőnek bizonyul. A Sunday Times 2024-es gazdaglistája szerint az uralkodó jelenleg a 258. leggazdagabb ember az Egyesült Királyságban.A kiadvány szerint Károly becsült nettó vagyona 770 millió dollár (körülbelül 2,7 billió forint), és egyetlen év alatt 12 millió dollárral (körülbelül 4 milliárd forinttal) nőtt. Ezzel messze meghaladta néhai édesanyja, II. Erzsébet királynő vagyonát is, aki a 2022 szeptemberében bekövetkezett halála előtti hónapokban 468 millió dollárra (körülbelül 166 milliárd forint) becsült vagyonra tett szert.

Az uralkodó vagyona 1996-ban szenvedett csorbát, miután 1996-ban válóperben megegyezett a néhai Diána hercegnével, ami a hírek szerint 21 millió dollárjába (körülbelül 7,4 milliárd forint) került.

Óvatossá vált, hogy a hercegségből eltegyen némi pénzt a tőke eltörlése után. Nem hatalmas összegekről van szó − néhány tízmillióról, nem többről. Voltak olyan felvetések, hogy Kamilla jó sok pénzt hozott a kapcsolatukba, de ez nem igaz

− mondta a Sunday Timesnak egy korábbi királyi tanácsadó.

K\u00e1roly kir\u00e1ly \u00e9s a n\u00e9hai Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151 nevetnekFotó: Getty

Károly jövedelme egy magánbirtokból, a Cornwall hercegségből származó nyereséggel pattant ki, amely „évi 21 millió font jövedelmet biztosít, amelyet a herceg saját maga, gyermekei és családjaik eltartására használ".

Károly számos királyi vagyonnal is rendelkezik, köztük olyan ingatlanokkal, mint a Highgrove House Gloucestershire-ben, a Balmoral kastély Skóciában és a Sandringham Estate Norfolkban, ez utóbbi állítólag több mint 360 millió dollárt (körülbelül 127 milliárd forintot) ér.

A brit uralkodó az adófizetők által finanszírozott uralkodói ösztöndíjból is kaszál. A 2012-ben létrehozott támogatást az Egyesült Királyság kormánya adja a királyi családnak a hivatalos feladatok finanszírozására és az olyan királyi rezidenciák fenntartására, mint a Buckingham-palota.

A Sovereign Grant finanszírozása a Crown Estate bevételeiből származó nyereség egy százalékából származik (eredetileg 15%-ban állapították meg). A támogatást ötévente felülvizsgálják a királyi kurátorok (a miniszterelnök, az államkincstár kancellárja és a Privy Purse Keeper)

− magyarázza a királyi család honlapja.

A trónörökös, Vilmos herceg a hírek szerint szintén jól keres. A CelebrityNetWorth becslése szerint a walesi herceg nettó vagyona 100 millió dollár (körülbelül 35,5 milliárd forint) míg a Daily Express szerint Vilmos több mint 1 milliárd dollárt érhet, miután átvette apjától a cornwalli hercegséget.


Forrás: Bustle

Nyitókép: Getty